ш

Святитель Амвросій народився близько 340 року в Тревірі, сучасний Трір, у знатній християнській родині.

Амвросій був першим латинським отцем церкви, який народився і виріс у християнській родині. Однією з представниць його аристократичного роду була мучениця Соферія, яка постраждала під час правління імператора Діоклетіана.

У молодості Амвросій отримав блискучу риторську освіту і був призначений на посаду керуючого декількома провінціями з резиденцією в Мілані.

Відео дня

У 352 році, після смерті батька, Амвросій переселяється в Рим, де продовжує навчатися. Близько 370 року він стає радником префекта, а через три роки префектом, тобто мером, Мілана.

У 374 році помирає єпископ міста і виникають непорозуміння між аріанами і православними міста про кандидатуру нового предстоятеля. Згідно з переказами, під час суперечки невідоме немовля вимовило «Амвросія в єпископи!». Так чи інакше, але його кандидатура була гарним компромісом. Сам префект хотів відмовитися, але імператор Валентиніан затвердив вибір городян.

Фактично за тиждень з тридцятого листопада до сьомого грудня Амвросій був хрещений, а потім поставлений у читця, іподиякона, диякона, пресвітера і, нарешті, єпископа; абсолютно винятковий випадок для Православної Церкви, щоб людина пройшла всі ступені священства протягом тижня.

Після цього він роздав майно і до кінця життя вів суворий спосіб життя.

Будучи переконаним прихильником нікейського православ'я, він протидіяв аріанству і досить швидко переконав багатьох зі своєї пастви.

Святитель Амвросій боровся також зі старими язичницькими звичками своїх парафіян.

Коли Феодосій Великий при придушенні бунту у Фессалоніках проявив зайву жорсткість, Амвросій, за переказами, заборонив йому приступати до Таїнств Церкви. Незабаром імператор підкорився і покаявся.

Амвросій заслужив велику любов пастви, повідомляють навіть про здійснені за його молитвами чудеса.

Святитель помер у квітні 397 року.

Тропар

Правило веры и образ кротости, воздержания учителя яви тя стаду твоему Яже вещей Истина. Сего ради стяжал еси смирением высокая, нищетою богатая, отче Амвросие, моли Христа Бога, спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.