е

Святий Іоанн народився близько 675 року в родині радника дамаського халіфа Абдалмелеха. Юнак був вихований полоненим ченцем і після смерті батька зайняв його місце при дворі.

Коли почалася суперечка навколо іконошанування, преподобний Іоанн написав три слова на його захист. За переказами його обмовили за це перед халіфом, який спочатку наказав відтяти йому руку, але потім побачив обман і знову наблизив Іоанна до себе, але той вважав за краще піти в монастир святого Савви Освяченого.

Тут він написав більшість своїх гімнографічних робіт, які стали основою сучасного православного богослужіння. Відомо, що його возвели в сан пресвітера, кілька разів його заарештовували за ревнощі до християнства, але подробиці пізніх років його життя, як і дата смерті невідомі.

Відео дня

Тропар

Православия наставниче, благочестия учителю и чистоты, вселенныя светильниче, монашествующих богодохновенное удобрение, Иоанне премудре, ученьми твоими вся просветил еси, цевнице духовная, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.