т

Ханука, свято світла й вогнів, починається 25-го числа єврейського місяця кіслева і триває вісім днів. У сотнях міст світу з нагоди Хануки на площах запалюють ритуальні світильники - менори, а коли запалюють свічки вдома, світильник традиційно встановлюють біля входу або на підвіконні, щоб світло було видно перехожим. У 2014 році іудеї починають святкувати Хануку 16 грудня із заходом сонця.

Назва свята Ханука походить від слова "ханукат", що в перекладі означає "освячення". Традиція пов'язує встановлення цього свята з єврейським повстанням і перемогою Маккавеїв в 167 році до нашої ери над сирійським царем Антіохом Четвертим, який заборонив іудаїзм і намагався силою затвердити багатобожжя.

Після вигнання загарбників з Ізраїлю і взяття Єрусалиму військами Іуди Хасмонея на прізвисько Макабі (Молот) євреї відновили осквернений і частково зруйнований храм міста. У день його освячення слід було запалити головний храмовий світильник - менору, вогонь якого треба підтримувати постійно.

Відео дня

Але неоскверненного масла для світильника виявилося зовсім мало. На виготовлення ж й освячення нового вимагалося вісім днів. Однак, як свідчить переказ, Всевишній зробив чудо, і масло, якого повинно було вистачити тільки на одну ніч, горіло всі вісім днів, поки готувалося нове масло.

На згадку про це іудеї вісім днів святкують Хануку, щовечора запалюючи в ханукії ще по одній свічці.

РИА Новости