ш

Святитель Феодор був племінником і учнем преподобного Сергія Радонезького.

У дванадцятирічному віці хлопчика віддали на виховання Радонезькому ігумену. У цей же час він постригається в ченці з ім'ям Феодор.

Під керівництвом преподобного Сергія святий Феодор швидко зростає в духовному житті, і там, у Троїцькій обителі, приймає священицький сан.

Відео дня

Згодом преподобний Сергій благословив отця Феодора вибрати місце для нової обителі.

Святий Феодор облюбував на березі річки містечко Симонове, і преподобний Сергій сам приходив подивитися і благословити вибране місце. Тут преподобним Феодором була побудована церква на честь Різдва Богородиці, а в 1380 році в ній були поховані герої Куликовської битви - схимонахи Олександр і Андрій. Новий монастир почав називатися Симоновим.

Будучи ігуменом Симонового монастиря, преподобний Феодор, активно керував монастирським життям і виховав багатьох подвижників.

Глибокий розум і чернечі подвиги святого здобули йому загальну любов, а святий князь Димитрій Іванович Донський обрав його своїм духівником і часто доручав йому важливі церковні та державні справи.

В 1381 році святий їздив у Київ для запрошення на Московську кафедру святителя Кипріана, а в 1383 році з важливим церковним дорученням був у Константинополі.

У 1388 році преподобний Феодор знову подорожує в Константинополь по справах Руської Церкви і повертається в сані архієпископа Ростовського.

Протягом недовгого управління Ростовською єпархією він заснував у Ростові монастир на честь Різдва і керував ним до самої своєї смерті, що послідувала 28 листопада 1394 року.

Святитель був хорошим іконописцем і за своє життя написав багато ікон, у тому числі і образ преподобного Сергія Радонезького.

Святі мощі святителя Феодора знаходяться в Успенському соборі Ростовського Кремля.

Тропар

От юности твоей добре воспитався трудами, воздержанием, постом и молитвами, чисту и непорочну сотворил еси душу твою, сего ради на престоле святительства сел еси, и яко звезда многосветлая, просвещая верных сердца зарими чудес твоих, отче наш, святителю Феодоре, и ныне моли Христа Бога да спасет души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.