ро

Святитель Іоанн Милостивий, Патріарх Олександрійський, народився на Кіпрі в сьомому столітті в родині знатного вельможі Єпіфанія.

За бажанням батьків Іоанн вступив у шлюб, в якому в нього народилися діти. Коли дружина і діти святого померли, він прийняв чернечий чин.

Його духовні труди зробили його відомим, тому імператор Іраклій і все духовенство прохали святого Іоанна зайняти патріарший престол в Олександрії.

Відео дня

Головною своєю справою святитель вважав милостиню і благодіяння всім нужденним. Усім нещасним святитель давав щоденне безкоштовне харчування. Два рази в тиждень, у середу та п'ятницю, він виходив до дверей патріаршого собору і, сидячи на паперті, приймав усіх нужденних.

Святитель ніколи не відмовляв тим, хто просить. Одного разу по дорозі в лікарню він зустрів жебрака і велів дати йому 6 срібняків. Жебрак, змінивши одяг, обігнав Патріарха і знову став просити милостиню. Іоанн знову дав йому 6 срібняків. Коли ж жебрак у третій раз попросив милостині та слуги стали гнати настирливого прохача, Патріарх наказав дати йому 12 срібняків, сказавши: "Чи не Христос, спокушає мене?"

Незадовго до смерті святий Іоанн був змушений через хворобу залишити свою кафедру і виїхати на острів Кіпр. Під час подорожі на кораблі хворому святителю було видіння, в якому світлий юнак сказав: "Цар царів кличе тебе до Себе".

Після прибуття на Кіпр, у рідне місто Амафунт, святитель з миром відійшов до Господа на початку сьомого століття.

Тропар

У терпении твоем стяжал еси мзду твою, отче преподобне, у молитвах непрестанно терпевый, нищия возлюбивый и сия удовливый, но молися Христу Богу, Иоанне милостиве, блаженне, спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.