ш

Священномученик Зиновій, єпископ Егейський, і його сестра Зиновія мученицьки постраждали 285 році в Кілікії.

Вони роздали своє майно, отримане в спадок, бідним. За благодійність і святе життя Господь нагородив Зиновія даром зцілення різних хвороб. Незабаром він був обраний єпископом християнської громади в Кілікії.

У святительському сані святий Зиновій ревно поширював християнську віру серед язичників. Коли імператор Діоклетіан почав гоніння на християн, єпископ Зиновій був першим схоплений і доставлений на суд до правителя Лісію. Щоб зберегти життя, єпископу було запропоновано поклонитися ідолам. Святий відповів: "Це тимчасове життя без Христа не є життя, але смерть..."

Відео дня

За наказом Лісія, святителя прибили до хреста і почали катувати. Сестра єпископа побачила страждання брата і безстрашно сповідувала перед гонителями свою віру в Христа, за що також була віддана на муки.

Святі залишилися в живих після тортур на розпеченому листі металу і в киплячому котлі і потім були обезголовлені.

Священик на ім'я Гермоген таємно поховав тіла святих мучеників.

Тропар

Мученицы Твои, Господи, во страданиих своих венцы прияша нетленныя от Тебе, Бога нашего, имуще бо крепость Твою, мучителей низложиша, сокрушиша и демонов немощныя дерзости, тех молитвами спаси души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.