1

Преподобномученик Євстратій Печерський народився в Києві у заможній родині. З віком він прийняв чернечий постриг у Києво-Печерському монастирі, роздавши своє майно знедоленим.

Преподобний Євстратій смиренно проходив послух в обителі, суворо виконуючи молитовне правило і проводячи дні в посту і утриманні.

У 1096 році на Київ напали половці і розорили Печерський монастир. Вони вбили багато іноків, а преподобного Євстратія взяли в полон і разом з тридцятьма монастирськими робітниками і двадцятьма киянами продали в рабство одному іудею, який жив у місті Корсуні.

Відео дня

Богопротивний єврей почав примушувати полонених відректися від Христа, погрожуючи уморити голодом. Але мужній чернець Євстратій укріплював і повчав своїх братів-християн духовними повчаннями: «Братіє! Хто з вас хрестився і увірував в Христа, нехай той не зраджує обітницю, дану при Хрещенні. Христос відродив нас водою і Духом, спокутував нас від клятви закону Своєю Кров'ю і зробив нас наслідувачами Свого Царства. Якщо живемо - житимемо для Господа; якщо помремо - помремо в Господові і тимчасовою смертю отримаємо життя вічне».

Полонені вважали за краще померти від нестачі тимчасової їжі та пиття, але не відректися від Христа, Який є їжа і пиття життя вічного. Виснажені голодом і спрагою, всі п'ятдесят полонених через декілька днів померли.

Лише один преподобний Євстратій залишився живим, адже з юних літ він звик до поста. Він протягом чотирнадцяти днів не торкався до їжі та води. Нечестивий єврей вирішив помститися святому ченцю за те, що через чорноризця пропали його гроші, заплачені за полонених.

Наближалося Світле Христове Воскресіння, і єврей-рабовласник під час святкування іудейської пасхи, зібравши своїх друзів, розіпнув на хресті преподобного Євстратія.

Жорстокі мучителі знущалися зі страстотерпця і пропонували скуштувати їхньої пасхи. На це преподобномученик відповідав: «Великої благодаті сподобив мене нині Господь. Він дарував мені милість постраждати в Ім'я Його на хресті по образу Його страждань...». «Я вірю, - говорив він, - що Господь скаже колись і мені, як сказав розбійнику: зі Мною будеш в раю. Але на вас прийде помста за кров мою і за кров куплених вами християн». Почувши це, розгніваний єврей схопив спис і пронизав ним преподобномученика Євстратія. Воїн Христа віддав Господові дух свій.

Святе тіло страждальника кинули в море. Віруючі християни довго шукали святі мощі мученика Євстратія.

Промислом Божим нетлінні мощі були знайдені в печері, і згодом перенесені в Ближні печери Києво-Печерського монастиря. Пророкування святого мученика Євстратія про те, що кров його помститься, виконався відразу після його смерті.

Того ж дня прийшло веління грецького імператора вигнати з Корсуні всіх євреїв, позбавивши їх майна, а старійшин побити за муку християн. Єврей, який розіпнув преподобномученика Євстратія, був повішений на дереві, одержавши справедливу відплату за беззаконня.

Тропар

Постником и мучеником явился еси похвала, преподобне Евстратие, прежде бо воздержанием плоть умертвив, последовал еси Христу, нося крест свой. Последи же и сам на крест вознесен быв и копнем в ребра прободен, в руце Божий душу предал еси. Колесницею огненною возносим на Небеса, сугубо венчался еси от Христа Бога и Спаса душ наших.

За матеріалами сайта lavra.ua