/ orthodoxy.org.ua

Велике двунадесяте свято Вхід Господній у Єрусалим (Вербна неділя) святкує Православна Церква у неділю, 1 квітня 2018 року.

Вербна неділя - одне з головних церковних свят. У цей день Ісус в'їжджає верхи на віслюкові до Єрусалима, де його зустрічав народ, викладаючи на дорогу одяг і пальмові гілки з вигуками: «Осанна Синові Давидовому! Благословен Грядущий в ім'я Господнє! Осанна у вишніх!» (Мф. 21:9).

Справа в тому, що юдеї чекали пришестя свого царя - Месії, який би звільнив їх від римських окупантів і знову, подібно царю Давиду, зробив би Ізраїль наймогутнішим із земних царств. В Ісусі багато з них бачили саме такого царя.

Через кілька днів деякі з тих, хто кричали «осанна» зрозуміють, що Ісус не збирається воювати з Римом за свободу Ізраїлю. І стануть кричати римському прокуратору: «Розіпни його».

Але Ісус був істинним Месією. Через Свої вільні страждання, смерть і славне Воскресіння Він прийшов відкрити всім людям світу шлях до Нового Ізраїлю - Царства Божого. Тому християни у цей день зустрічають свого Царя, який приходить віддати Себе в жертву за гріхи людей.

У південних країнах люди приходять на це свято до храму з пальмовими гілками. У наших краях пальми не ростуть, тому віруючі приносять у храм гілочки верби, звідки ще одна, народна назва цього свята у нашій країні - Вербна неділя.

За матеріалами "Фоми".