1

Княгиня Софія народилася в білоруському місті Слуцьку 1 травня 1585 року.

У тому самому році померла її мати, а через рік і батько, хоча йому не було й тридцяти років. Опіку над сиротою взяли на себе далекі родичі. Вони опікали її багато в чому з корисливих цілей: величезні борги перед великим і могутнім родом Радзивіллів важким тягарем висіли над ними. Зрештою опікуни вирішили розплатитися багатством Софії і видати її заміж за князя Януша з роду Радзивіллів.

Будучи католиком, Януш Радзивілл звернувся до Римського папи з проханням про дозвіл укласти шлюб з княжною Софією Слуцькою, яка залишалася в Православ'ї і поставила умову, щоб діти від цього шлюбу теж були православними.

Відео дня

У цей час набула чинності церковна унія з Римом, яка супроводжувалася насильством над православними віруючими. Завдяки величезним зусиллям Софії місто Слуцьк залишалося єдиним містом Північно-Західного краю, яке мужньо витримало жорстокий гніт уніатів, і Слуцьке князівство стало центром Православ'я.

Крім юридичного захисту Православ'я княгиня Софія дбала про матеріальне забезпечення монастирів, церков і причтів, подаючи щедрі жертви і виділяючи кошти на будівництво нових храмів. Власноруч вона виготовляла дорогі, вишиті золотом і сріблом священицькі облачення.

Відійшла до Господа блаженна Софія 1 квітня 1612 року у віці 26 років під час перших своїх пологів. Практично відразу після смерті Софія стала шануватися в народі, як свята покровителька хворих жінок, які готуються стати матерями.

На гробниці відбувалося безліч чудес, а її мощі виявилися нетлінними Зараз останки святої княгині відкрито спочивають у Свято-Духовому кафедральному соборі Мінська.

Тропар

Блаженная мати Софие, нетлением мощей и чудес сиянием почти тя Бог; поминающе твое праведное житие, тя молим испросити телесем нашим здравие и душам спасение.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.