д

Святитель Афанасій I, Патріарх Константинопольський, у миру Олексій, був родом з Адріанополя.

Ще в юності, він покинув будинок і пішов до Солуні, де в одному з монастирів прийняв постриг з ім'ям Акакій. Звідти він скоро перейшов на Святу Гору Афон і вступив у братство Есфигменської обителі, де три роки служив відповідальним по кухні.

З часом, щоб уникнути похвал з боку братії за свою старанність, Акакій пішов з Афона спочатку до святинь Єрусалиму, а потім на Патрійську гору, де довгий час жив відлюдником.

Відео дня

Звідти подвижник перейшов на Авксентієву, а потім на Галантійську гору до монастиря блаженного Лазаря, де прийняв велику схиму з ім'ям Афанасій і отримав священний сан.

Через 10 років, бажаючи ще більше зміцнити свій дух у безмовності й молитві, святий Афанасій знову оселився на Афонській горі. Проте із-за негараздів, які там виникли, він повернувся на Галантійську гору. Але і тут йому недовго довелося залишатися на самоті. Багато народу приходило до нього за пастирським словом. Так на цьому місці утворився жіночий монастир. У той час кафедра Константинопольської Церкви пустувала. За пропозицією благочестивого імператора Андроніка Палеолога, Собор архієреїв і кліриків в 1289 році одностайно обрав святого Афанасія на кафедру Вселенської Церкви.

Патріарх Афанасій з ретельністю став виконувати новий послух і багато зробив для зміцнення Церкви.

В 1308 році святитель Афанасій поставив у митрополита Київського і всієї Руси святителя Петра, Предстоятеля Руської Церкви.

У 1311 році святитель Афанасій залишив управління Церквою через смуту, яка почалась, і пішов у свою обитель, де цілком присвятив себе молитві і трудам.

Помер святитель Афанасій у віці 100 років.

Тропар

Чистоты жития светом страстное терние попалил еси и течением слез безплодную землю напоил еси, многоплодну ниву душевную соделав, Афанасие преблаженне, светило Царюграду, Патриархом удобрение, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.