7

За іконографією даний образ є ізводом ікони Божої Матері «Знамення». Назвою ікони, яка зображає період, у котрий Пресвята Богородиця носила в Собі Богонемовля, служать перші слова Євангелія від Іоанна: «На початку було Слово, і Слово було в Бога, і Слово було Бог».

При народженні Немовляти Ісуса відбулося Боговтілення, тобто Слово стало плоттю, церковнослов'янською - «Слово плоть бысть». Ця ікона Божої Матері бере свою назву від фортеці Албазин, яка була заснована в 1650 році відомим російським землепроходцем отаманом Єрофеєм Хабаровим на місці містечка даурського князя Албази. Привіз ікону на Амур в 1665 році блаженний старець Єрмоген з Киренського Свято-Троїцького монастиря.

Багато разів фортеця Албазин піддавалася нападам китайців, але кожного разу невидима допомога Богородиці захищала албазинців від ворога. У серпні 1690 року фортеця була покинута, а ікона була перенесена в Срітенськ, місто на річці Шилці, що впадає в Амур. У XIX столітті, коли почалася нова епоха освоєння Приамур'я, свята ікона була перенесена зі Срітенська в кафедральний собор новоствореного міста Благовіщенська.

Відео дня

Незабаром єпископ Камчатський Гурій встановив день святкування ікони - 9 березня. В 1900 році під час Боксерського повстання в Китаї хвиля заколоту дійшла і до російського кордону. Китайські війська несподівано з'явилися під Благовіщенськом.

19 днів ворог стояв перед містом, погрожуючи йому вторгненням. У Благовіщенському соборі безперервно йшла служба, читалися акафісти перед чудотворною іконою Пресвятої Богородиці.

Ворог так і не наважився перейти через Амур і незабаром відійшов від міста. З 1938 року ікона Божої Матері перебувала в Амурському обласному краєзнавчому музеї, а в 1991 році була повернута Церкві і урочисто встановлена на почесне місце в Благовіщенському кафедральному соборі.

Тропар

Всемилостивая наша заступнице, Мати воплотившагося Бога Слова, явлей чудоточный образ Свой на Амурстей земли, из него же Благодать обильно изливаеши, подавая исцеление недугов душевных и телесных. О, Всеблагая Богородительнице, непраздных жен в родах Помощнице, и Взбранной Воеводе победительная, от нашествия иноплеменных Крепкий Щите, Православие в концех земли Российстей укрепи, и подай душам нашим велию милость.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.