7

Курська ікона Знамення Божої Матері - одна з найдавніших ікон Руської Церкви.

У ХІІІ столітті місто Курськ було зруйноване і спалене навалою Батия. Одного разу в околицях міста мисливець помітив ікону, яка лежала біля коріння дерева, покладену лицьовою стороною до землі. Мисливець підняв її й побачив, що зображення ікони нагадує ікону "Знамення" Новгородську.

Одночасно з явищем цієї ікони відбулося і перше чудо. Як тільки мисливець підняв святу ікону із землі, одразу ж на тому самому місці забило джерело чистої води. Це сталося 8 вересня 1259 року. Мисливець не зважився залишити ікону в лісі і побудував на тому місці невелику дерев'яну каплицю, і в ній поставив новоявлений образ Богоматері.

Відео дня

Незабаром про це дізналися мешканці міста Рильська, розташованого неподалік, і стали відвідувати місце явища для поклоніння перед новою святинею. Згодом ікону перенесли в Рильськ і поставили в новому храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

Але ікона пробула там недовго: чудесним чином вона зникла і повернулася на колишнє місце явління. Жителі Рильська неодноразово брали її і відносили в місто, але ікона абсолютно дивним чином поверталася на попереднє місце. Тоді всі зрозуміли, що Богоматір благоволить до місця явління Свого образу.

З ікони було зроблено кілька списків, які також прославилися.

Тропар

Яко необоримую стену и источник чудес стяжавше Тя раби Твои, Богородице пречистая, сопротивных ополчения низлагаем. Темже молим Тя: мир граду Твоему даруй и душам нашим велию милость.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.