7

Стародавня ікона Божої Матері "Споручниця грішних" Корецька здавна зберігалася в замку князів корецьких.

Після загибелі останнього з православних князів корецьких Самуїла, його брат Іван запропонував своїй сестрі ігумені Серафимі забрати ікону з княжої молитовні в православний Свято-Воскресенський Корецький жіночий монастир.

Урочисте перенесення святого образу відбулося в 1622 році, у четвер після Святої П'ятидесятниці. У цей день і було встановлено святкування на честь ікони "Споручниця грішних" Корецької.

Відео дня

12 серпня 1880 року ікона була перенесена в повернутий монастирю Свято-Троїцький храм і поміщена в дерев'яний різьблений кіот у його лівій передній колоні. Не раз чудотворна ікона показувала благодатну допомогу стражденним - у 1923 році в день Святої Трійці перед образом отримав зцілення молодий чоловік, який під владою нечистих духів.

Багато віруючих, які звертаються до Цариці Небесної за допомогою і заступництва в разі якихось проблем, сімейних негараздів, свідчать про те, що після молитов перед іконою отримують душевне полегшення і заспокоєння, бо Вона справді є "Споручницею грішних", тобто Помічницею.

Один з написів на іконі послужив назвою для образа.

Тропар

Умолкает ныне всякое уныние и страх отчаяния исчезает, грешницы в скорбех сердца обретают утешения и небесною любовию озаряются светло. Днесь бо Мати Божия простирает к нам спасающую руку и от Пречистаго образа Своего вещает, глаголя: Аз Споручница грешных к Моему Сыну, Сей дал Мне за них руце слышати Мя выну. Темже людие, обремененнии грехми и скорбьми многими, припадите к подножию Ея иконы со слезами, вопиюще: Заступнице мира, грешных Споручнице! Умоли Матерними Твоими молитвами Избавителя всех, да Божественным всепрощением покрыет грехи наша и светлыя двери райския отверзет нам, Ты бо еси предстательство и спасение рода христианскаго.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.