7

Преподобний Павел Препростий жив у IV столітті. Препростым він названий за свою простосердечність та беззлобність.

Преподобний був одружений, але, дізнавшись про невірність дружини, залишив її і сховався у пустелі біля преподобного Антонія Великого.

Павлу було вже 60 років, і святий Антоній спочатку не прийняв Павла, так як вважав його нездатним до важкого відлюдницького життя.

Три дні стояв Павло біля входу в келію подвижника, сказавши, що швидше помре, ніж піде звідси.

Тоді преподобний Антоній поселив Павла біля себе, довго перевіряв його терпіння і смирення важкою працею, суворим постом, нічними богослужіннями, безперервним співом псалмів і земними поклонами.

Нарешті преподобний Антоній дозволив йому поселитися в окремій келії. За багаторічний подвиг Господь дарував преподобному Павлу прозорливість та владу виганяти бісів.

Коли до преподобного Антонію привели біснуватого юнака, він направив хворого до преподобного Павла зі словами: "Великі у вірі можуть виганяти тільки малих бісів, а смиренні, як Павло Препростий, мають владу над князями бісівським".

Тропар

В тебе, отче, известно спасеся еже по образу: приим бо Крест, последовал еси Христу, и дея учил еси презирати убо плоть, преходит бо, прилежати же о души, вещи безсмертней. Темже и со Ангелы срадуется, преподобне Павле, дух твой.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.