7

Імператор Костянтин був сином Констанція Хлора і святої рівноапостольної Єлени.

Мати виховала сина в християнській вірі. Батько хоч і був язичником, але християн не гнобив, знаючи, що вони служать йому вірою і правдою. Згодом Костянтин побачить жахливі гоніння на християн і їх непохитність у вірі, і це ще більше зміцнить його віру. 

У 312 році під час вирішальної битви з Максентієм, імператор просив Господа послати знамення, щоб підняти дух війська і побачив на небі сяючий хрест і напис: «Цим перемагай!».

Він здобув перемогу, після чого дозволив усім бажаючим приймати християнство і наказав повернути всі місця для богослужіння. Дружба між Костянтином і Лікінієм переростає в боротьбу, і в 322 році в битві на Адріанполі Лікіній гине, і Костянтин залишається єдиним правителем Римської імперії.

Ставши імператором, він скасовує страту через розп'яття і бере християн під своє заступництво, оголосивши віру Христову панівною. Головною мрією Костянтина була знайти Животворний Хрест Господній. Для цього він відправляє свою матір, царицю Єлену в Єрусалим, давши їй для цього багато грошей і чималі повноваження.

Свята Єлена вела пошуки разом з патріархом Макарієм, і Животворний Хрест за Промислом Божим був знайдений у 326 році.

Цариця Єлена наказала знищити всі язичницькі споруди на місцях, які пов'язані з життям Господа на землі і замість них побудувати християнські церкви. Костянтин наказав побудувати храм Воскресіння Христового, який розташований над печерою Гробу Господнього.

Свята Єлена передала Животворний Хрест патріархові, взявши частинку, щоб відвезти імператору. Цариця Єлена відійшла до Господа в 327 році.

Тропар

Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победы православным Христианом на сопротивныя даруя и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.