7

Архієпископ Лука, у миру Валентин Феліксович Войно-Ясенецький народився в Керчі 27 квітня 1877 року.

Закінчивши гімназію, після роздумів про вибір життєвого шляху вирішив, що зобов'язаний займатися чимось корисним для людей і вибрав медицину. Після закінчення університету майбутній святитель займався медичною практикою і науковими дослідженнями.

У 1920-х роках він працював хірургом у Ташкенті, беручи активну участь і в церковному житті, відвідуючи засідання церковного братства. Слова єпископа Ташкентського Інокентія: "Доктор, вам треба бути священиком" були сприйняті як Божий заклик.

Відео дня

Після трирічного служіння в сані ієрея отець Валентин прийняв чернечий постриг з ім'ям апостола, євангеліста і лікаря Луки, і 30 травня 1923 року ієромонах Лука був таємно хіротонізований в єпископа.

Численні арешти, тортури і залання не послабили ревнощів святителя у виконанні архіпастирського боргу та служінні людям в якості лікаря. З 1946 по 1961 року владика Лука був правлячим архієреєм Кримської єпархії.

Помер преосвященний Лука 11 червня 1961 року. За молитвами святителя Луки відбувалися і продовжують відбуватися численні чудесні зцілення.

У 1996 році відбулося набуття святих останків архієпископа Луки, які в даний час перебувають у Свято-Троїцькому кафедральному соборі Сімферополя.

Тропар

Возвестителю пути спасительного, исповедниче и архипастырю Крымския земли, истинный хранителю отеческих преданий, столпе непоколебимый, Православия наставниче, врачу богомудрый, святителю Луко, Христа Спаса непрестанно моли веру непоколебиму православным даровати и спасение, и велию милость.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.