7

Волоколамська ікона Божої Матері є списком з Володимирської ікони Московського Успенського собору.

Відмінною її особливістю є зображення святителів Кипріяна і Геронтія, митрополитів Московських. З ім'ям митрополита Кипріяна пов'язано перше прибуття стародавньої Володимирської ікони Божої Матері з Володимира в Москву в 1395 році, а в 1480 році при митрополиті Геронтії володимирська святиня була перенесена до Москви для постійного зберігання.

У Волоколамський монастир преподобного Йосифа Волоцького список Володимирської ікони був привезений в 1572 році зі Звенигорода. За деякими відомостями, ікону Божої Матері подарував обителі тесть Бориса Годунова Малюта Скуратов.

Відео дня

Після революції в Йосифо-Волоцькому монастирі розмістився краєзнавчий музей. У 1989 році в стародавній обителі відродилося чернече життя.

Чудотворна Волоколамська ікона Пресвятої Богородиці, яка була перенесена в 1954 році в музей давньоруської культури імені Андрія Рубльова в Андроніковському монастирі, до теперішнього часу залишається надбанням музею.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.