7

Мученики Василіск, Клеонік і Евтропій народилися у місті Амас'ї.

За християнство юнаків привели до правителя на імя Асклепіодот. Спочатку їх жорстоко побили, але їм було видіння Господа зі святим Феодорм Тироном і мученики негайно ж отримали зцілення від усіх ран.

Потім Асклепіодот вирішив змінити стратегію: він їх розділив і намагався переконати відмовитися від християнської віри, але й ця його жалюгідна спроба провалилася. Молитвами святих Василіск, Клеонік і Євтропій змусили перекинутися статую Артеміди, що призвело до їхньго кривавого мучеництва.

Відео дня

У землю вбили високі дерев'яні кілки, прив'язали до них мучеників і обливали киплячою смолою, рвали їх тіла залізними гаками і посипали рани сумішшю гірчиці, солі і оцту. Вранці наступного дня Євтропія і Клеоніка розіп'яли, а Василіска відправили в Комани, де певний час тримали в темниці. В одну з ночей Василіскові уві сні явився Господь і передбачив йому мученицьку смерть у Команах.

Святий Василіск попросив варту відпустити його на батьківщину, щоб попрощатися з рідними. Його відпустили, так як поважали за святість життя і чудеса. Прийшовши додому, святий Василіск повідомив рідним, що бачиться з ними в останній раз, і переконував їх твердо стояти за віру.

Коли правитель дізнався про те, що Василіск перебуває на волі, то жорстоко покарав варту і послав за мучеником загін воїнів. Зустрівши святого Василіска, помічник правителя надів на нього тяжкі ланцюги, а ноги взув у мідні чоботи з вбитими в підошви цвяхами, і відправив у Комани.

По дорозі воїни зайшли в хату відпочити й поїсти, а святого мученика Василіска прив'язали до сухого дерева. Стоячи в тяжких кайданах під розпеченим сонцем, святий молився Богу. Раптово почувся голос згори: «Не бійся, Я з тобою». Земля завагалася, і зі скелі забило джерело.

Вражені цим чудом, воїни звільнили мученика. Зрештою, правитель, до якого в руки потрапив Василіск, у безсилій люті наказав відсікти святому голову, а його тіло кинути в річку. Смерть мученика відбулася в 308 році. Християни незабаром викупили святі мощі мученика і вночі таємно поховали на зораному полі.

Через деякий час на цьому місці була побудована церква в ім'я святого мученика Василіска, в яку згодом перенесли мощі.

Тропар

Страстотерпцы Господни, блаженна земля, напившаяся кровьми вашими, и свята селения, приимшая телеса ваша, в тризнищи бо врага победисте и Христа со дерзновением проповедасте: Того яко блага молите спастися, молимся, душам нашим.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.