г

Святий великомученик Артемій був одним з видатних воєначальників під час правління рівноапостольного царя Костянтина Великого, а потім - його сина й наступника, Констанція.

Артемій мав багато нагород за відмінну службу і відвагу, і був поставлений намісником Єгипту. На цій посаді він багато зробив для поширення і зміцнення християнства в Єгипті.

Імператора Констанція на престолі змінив Юліан. Імператор-відступник, бажаючи повернути язичництво, вів непримиренну боротьбу з християнством. В Антіохії він наказав мучити двох єпископів, які не бажали відмовитися від віри Христової. У цей час у місто прийшов святий Артемій і всенародно викрив Юліана в лукавстві.

Відео дня

Розгніваний імператор наказав жорстоко катувати святого. Після цього великомученика кинули в темницю. Під час молитви, яку святий підносив до Господа, йому явився Сам Христос в оточенні ангелів і сказав, щоб мученик витерпів усе до кінця, так, як його чекає вінець у Царстві Небесному. Почувши це від Самого Господа, великомученик зрадів і почав гаряче дякувати і славословити Його.

На наступний день Юліан зажадав, щоб великомученик Артемій визнав язичницьких богів. Зустрівши рішучу відмову, імператор вдався до тортур. Подвижник переносив все без єдиного стогону. Муки не зламали волю великомученика, і тоді святий Артемій був обезголовлений в 362 році.

Тропар

Истинною бо Христовою верою утверждься, страстотерпче, мучителя злочестива царя победил еси со идольским того возношением. Тем от Царя Великаго, вечно царствующаго, пресветлым венцем победным одарен бысть, вся исцеляяй болящия и призывающий тя, Артемие великий, моли Христа Бога спасти души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.