7

Преподобний Іоанн Кассіан народився в 360 році в багатій родині.

Вже в молодих роках він прийняв чернецтво у Віфлеємі. Потім він відправляється в подорож по самих відомих монастирях Сходу, побувавши, у тому числі і в Скитській пустелі і Фіваїді, де знайомиться з кращими представниками подвижництва.

У 397 році Іоанн відправляється в Єгипет, де проводить життя відлюдника. У 400 році Іоанн Кассіан з’являється в Константинополі, де стає учнем святого Іоанна Золотоустого, через кілька років, коли святитель опинився під загрозою вигнання, він відправився в Рим у пошуках захисту в папи Інокентія.

Відео дня

У 415 році Іоанн приймає сан пресвітера і влаштовує два монастирі біля Марселя за східним зразком. Через кілька років він записує свій життєвий досвід у монастирях Палестини і Єгипту, щоб познайомити західних читачів з їхнім духовним досвідом.

Іоанн Кассіан справив великий вплив на становлення чернечого життя на Заході, але його думки, які розходилися з богослов'ям блаженного Августина в питанні участі волі людини в справі спасіння, часто сприймалися як єретичні.

Саме тому цей західний отець виявився більш шанованим на Сході, ніж на своїй батьківщині, де помер у 435 році.

Тропар

Постом предочистився, премудрости постигл еси разумение, от пустынных же Богоносных отец научился еси страстей обузданию. Того ради подаждь нам твоими молитвами плоти нашея духу послушание: еси бо наставник, Кассиане преподобне, всем поющим о Христе твою память.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.