Блаженна Матрона Московська / foma.ru

Набуття мощей блаженної Матрони Московської, яка є однією з найбільш шанованих руських святих, відзначає Православна Церква в четвер 8 березня.

Блаженна Матрона народилася у 1885 році в Тульській губернії. Від народження у неї зовсім не було очей, але вона володіла даром духовного зору.

Згідно житія, з ранніх років їй були відомі не тільки людські гріхи, злочини, але й думки. За її молитвами люди отримували зцілення від хвороб і розраду в скорботах.

Відео дня

У 1925 році Матрона перебралася до Москви, де й прожила до кінця життя. 2 травня 1952 року блаженна відійшла до Господа.

Набуття мощей блаженної сталося в ніч на 8 березня 1998 року, коли з благословення Святійшого Патріарха Алексія II була розкрита її могила, а мощі доставлені в Данилів монастир Москви, звідки потім перенесені до Покровського храму московського Покровського монастиря, де були поміщені у срібну раку.

2 травня 1999 року блаженна Матрона була канонізована як місцевошанована свята Московської єпархії. У жовтні 2004 року на Архієрейському Соборі Руської Православної Церкви Матрона Московська була зарахована до лику загальноцерковних святих.

За матеріалами "Фоми".