7

Про Еразма повідомляє Києво-Печерський патерик, написаний в 1222-1226 роках.

Згідно з  ним Еразм «був дуже багатий, і все, що мав, на церковне начиння витратив і викував багато ікон». Витративши своє багатство і ставши убогим, ним стали нехтувати, що викликало в нього відчай і юнак вирішив, що не отримає «нагороди за витрачене багатство, тому що в церкву, а не на милостиню роздав його».

Розпочавши вести розгульне життя, Еразм впав у тяжку хворобу і вісім днів пролежав німим і сліпим. Потім він встав і розповів ченцям, що зібралися навколо нього, що під час хвороби йому було видіння, в якому преподобні Антоній і Феодосій просили Пресвяту Богородицю помилувати Еразма.

Відео дня

Після цього Еразм сповідав перед братією монастиря свої гріхи, прийняв схиму і на третій день помер. Його тіло поховали в Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря. Початок місцевого шанування преподобного Еразма залишається невідомим.

Загальноцерковне шанування почалося з дозволу Святішого Синоду в другій половині XVIII століття включати в загальноцерковні місяцеслови імена київських святих.

Тропар

Благолепие дому Господня любя, расточил еси нещадно имение твое во украшение того, преподобне Еразме, тем ныне живя в дому Господни на Небеси, моли и нам освятитися в жилище Господне.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.