Батьківські суботи — дні особливого поминання покійних / foma.ru

У другу суботу Великого посту, 3 березня 2018 року, Православна Церква відзначає першу великопостную Батьківську суботу – особливий день поминання покійних.

Згідно зі Статутом Церкви, особливе поминання покійних у храмах – великопісні Батьківські суботи – відбувається у другу, третю і четверту суботи Великого посту.

У ці три дні Православна Церква ще раз закликає усіх віруючих посилено молитися про своїх покійних батьків, родичів і близьких.

Відео дня

У ці дні на Літургії читаються молитви про померлих православних християн, відбуваються заупокійні богослужіння. Оскільки майже всі такі дні пов'язані з календарем святкування Великодня, дати батьківських днів змінюються з року в рік.

Крім великопісних Батьківських субот у Православної Церкви є й інші види.

«Батьківськими» суботи стали іменуватися, тому що християни молитовно поминали у першу чергу своїх покійних батьків. У ці дні в храмі після Літургії здійснюють особливу заупокійну службу — панахиду.

2-ий тиждень Великого посту — 3 березня

3-ий тиждень Великого посту — 10 березня

4-ий тиждень Великого посту — 17 березня

Протягом усього Великого посту дуже мало днів, коли можливе здійснення повної Літургії, а значить, і головної церковної молитви про покійних. Щоб не позбавляти померлих молитовного предстательства у цей період, Церква встановила три особливих дня для молитви про них.

За матеріалами "Фоми".