5

28 жовтня католики вшановують святого Юду Тадея, одного з дванадцяти апостолів Ісуса Христа. До нього звертаються у найбільш важких життєвих обставинах та безнадійних справах.

Батько його – Алфей (Клеоп), брат святого Йосифа, Обручника Пречистої Діви Марії, а мати – Марія Клеопова, близька родичка Матері Божої. Вона була дуже побожною жінкою, її чоловік Клеоп був одним із тих, які сміливо розповідали про Христове Воскресіння. Саме йому разом з іншими вірними учнями з’явився Ісус Христос дорогою в Емаус.

Набожність батьків, а також близьке споріднення із святою родиною, а вслід за тим добрий приклад з її життя послужили причиною того, що святий Тадей відзначався надзвичайними чеснотами. Коли прийшов час апостольської діяльності Ісуса Христа, святий Юда Тадей став його ревним учнем. Будучи його близьким родичем, ніколи цим не чванився і називав себе слугою Христовим.

Відео дня

Св. Матей, перелічуючи імена дванадцяти апостолів, називає Тадея і його брата Якова, синів Алфея. А св. Марко, розповідаючи, як Христос із супроводжуючого його натовпу вибрав дванадцятьох, називає імена апостолів: Петро, Яків, Йоан, Андрій, Филип, Вартоломей, Матей, Тома, Яків Алфеїв, Тадей, Симон Кананія і Юда Іскаріот.

Після Вознесіння Христового святий Тадей голосив слово Боже в Галілеї, Самарії та Юдеї, а пізніше в Аравії, Сирії і Месопотамії, та навчав також в Персії, а сам здобув вінець мученицький в Суантре. Дата смерті св. Юди Тадея невідома.

Тіло його перевезено до Риму і поховано в Соборі св. Петра. У Латеринській Базиліці, яка носить назву Матері Церков Християнських, в каплиці св. Павла висить прекрасний образ св. Юди Тадея, якого вшановують в Римі як покровителя купців.

Католицький Медіа-Центр