7

Преподобний Шио, або Симеон, Мгвімський народився в Антіохії. Батьки його були християнами і виховували свого сина як єдиного спадкоємця.

Юнак отримав хорошу освіту, вивчив Святе Письмо і вже в юні роки був обдарований здатністю тлумачення Слова Божого. Дізнавшись про святого подвижника Іоанна, Шио таємно покинув рідний дім і попрямував до святого.

Преподобний Іоанн відправив юнака до батьків, передбачивши, що його батьки стануть ченцями. Пророкування скоро виповнилося: Шио роздав спадщину і прийняв постриг від святого Іоанна. Через 20 років преподобний Шио, у числі дванадцяти інших обраних учнів святого Іоанна, відправився до Іверії, сучасна Грузія, для проповіді Слова Божого.

Відео дня

З благословення Католікоса Грузії Євлавія і свого вчителя, преподобний Шио оселився в печері, західніше міста Мцхета, де ніс суворий аскетичний подвиг, за який удостоївся чудесних видінь. Незабаром місце подвигу святого перетворилося в обитель, у якій преподобним був заснований храм в Ім'я Пресвятої Трійці.

Пізніше були возведені інші храми: у честь Божої Матері і Іоанна Предтечі. Число братії зростало, і преподобний благословив заснувати для них Мгвімську обитель, а сам продовжував подвиг спасіння в затворі.

Преподобний Шио преставився в травні долучившись напередодні Святих Таїн. Мощі угодника Божого були покладені в заснованій ним обителі.

Тропар

В тебе, отче, известно спасеся еже по образу, приим бо крест, последовал еси Христу, и, дея, учил еси презирати убо плоть, преходит бо, прилежати же о души, вещи безсмертней. Темже и со Ангелы срадуется, преподобне Шио, дух твой.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної Академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.