7

Святитель Миколай Японський, в миру Іван Дмитрович Касаткін, народився 1 серпня 1836 року в селі Березі Смоленської губернії. Блискуче закінчивши Смоленську Духовну семінарію, в 1857 році він був прийнятий в Санкт-Петербурзьку Духовну Академію.

Закінчуючи академію, в ньому виявилося покликання проповідувати православну віру в Японії. Подавши відповідне прохання, 24 червня 1860 року Іван був пострижений у чернецтво з ім'ям Миколай. У липні 1860 році ієромонах Миколай виїхав на місце свого служіння в місто Хокодате.

Спочатку проповідь Євангелія в Японії здавалася абсолютно фантастичною. Вісім років пішло на те, щоб вивчити країну, народ, мову і звичаї. У 1869 році було прийнято рішення: «Утворити для проповіді між японськими язичниками слова Божого особливу Російську Духовну Місію», начальником якого був призначений возведений у сан архімандрита отець Миколай.

Відео дня

В 1871 році в Японії почалося гоніння на християн, і багато з них були піддані переслідуванням. В 1873 році, коли гоніння дещо зменшилися, архімандрит Миколай приступив до будівництва в Токіо церкви, а потім - духовного училища. До 1874 році при Місії в Токіо діяли чотири училища катехізаторське, семінарське, жіноче і для притчу, а в Хокодате два училища - для хлопчиків і дівчаток.

До 1878 році в Японії налічувалося 4115 християн. Богослужіння в громадах і викладання проводилося рідною мовою. Стали видаватися духовно-моральні книжки. У 1880 році, 30 березня, в Троїцькому соборі Олександро-Невської лаври відбулася хіротонія архімандрита Миколая у єпископа Токійського.

Святитель Миколай з ще більшою ретельністю став продовжувати свої апостольські труди. Він завершив будівництво собору Воскресіння Христового в Токіо, а також взявся за новий переклад богослужбових книг, склав на японській мові Православний Богословський словник.

У період російсько-японської війни 1905 році на долю святителя і його пастви випали важкі випробування, але він з честю переніс їх. Він допомагав російським військовополоненим в їхніх важких умовах. За ці подвижницькі труди святий був возведений в сан архієпископа.

3 лютого 1912 року просвітитель Японії архієпископ Миколай мирно відійшов до Господа. 10 квітня 1970 року святитель Миколай за свої труди у справі просвіти японського народу був зарахований до лику святих. В Японії святитель Миколай шанується як великий праведник і особливий молитовник перед Господом.

Тропар

Апостолов единонравне и сопрестольне, служителю Христов верный и Богомудрый, цевнице избранная Божественнаго Духа, сосуде преизливающийся любве Христовы, Японския земли просветителю, святый Николае, иерарше равноапостольне, молися Живоначальней Троице о всем твоем стаде и о всем мире.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної Академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.