ва

Святитель Мартин Милостивий, єпископ Турський, жив у Франції. Він був названий Милостивим за свою добродійність та піклування про бідних.

До прийняття чернецтва Мартін був воєначальником при імператорі Юліані Відступнику в четвертому столітті й вирізнявся хоробрістю. Коли варвари напали на імперію, за наказом імператора святий Мартін зі своїм загоном вийшов з міста, щоб воювати з ними. Зустрівши на дорозі жебрака, він віддав йому свою одежу. Вночі святому явився Господь Ісус Христос і пообіцяв перемогу над ворогом, що незабаром і сталося.

Імператор урочисто зустрів переможця й запропонував йому принести жертву ідолам у подяку за здобуту перемогу. Але святий Мартін сказав, що хоче принести жертву Христу, за допомогою якого переміг ворогів, і стати ченцем.

Відео дня

Імператор відпустив святого. Через сім років подвижницького життя святий Мартін був поставлений єпископом Турським.

Святитель Мартін мав дар прозорливості.

Він помер наприкінці четвертого століття.

Тропар

Правило веры и образ кротости воздержания учителя яви тя стаду твоему яже вещей истина; сего ради стяжал еси смирением высокая, нищетою богатая, отче священноначальниче Мартине, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.