Митрополит Иларион (Алфеев)

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон вважає, що дії Української Греко-Католицької Церкви шкодять православно-католицькому діалогу.

Як повідомляє служба комунікації ВЗЦЗ, таку думку він висловив на IV Європейському православно-католицькому форумі, який проходить в ці дні в Мінську.

Зокрема, говорячи про ситуацію на Сході України, владика зазначив: "У ході політичного протистояння продовжують гинути люди, на вулицях і площах не вщухає стрілянина. Народ залишається глибоко розділеним не тільки за своїми політичними уподобаннями, але й за релігійною ознакою".

Відео дня

"Дуже деструктивну роль у формуванні такої ситуації зіграли греко-католики. Висловлювання їх верховного архиєпископа, ієрархів і священнослужителів, вкрай політизована позиція вельми сприяли поляризації суспільства, поглибленню того конфлікту, який вже призвів до численних жертв", - вважає митрополит Іларіон.

На його думку "уніати чітко асоціювали себе з однією з воюючих сил".

"Агресивні висловлювання уніатів, дії, спрямовані на підрив канонічного Православ'я, активні контакти з розкольниками, прагнення розділити єдину багатонаціональну Руську Православну Церкву завдали величезної шкоди не лише Україні та її мешканцям, але і православно-католицькому діалогу. Все це відкинуло нас далеко назад, нагадавши про ті часи, коли православні та католики сприймали один одного не як союзники, а як суперники", - підкреслив голова ВЗЦЗ.

"Сьогодні знову з усією очевидністю відкривається те, про що православні завжди знали - унія була і, на жаль, залишається спецпроектом Католицької Церкви, спрямованим на підрив канонічного Православ'я...

Я користуюся цією трибуною, щоб звернутися до всіх нашим партнерів з православно-католицького діалогу із закликом зробити все можливе, щоб остудити «гарячі голови» в уніатському середовищі, зупинити дії греко-католиків з поглиблення кризи на Україні", - закликав митрополит Іларіон.

"Дуже хотілося б, щоб наші труди сприяли умирению ворожнечі і зміцненню православно-католицької взаємодії перед обличчям тих нових викликів, які стоять перед нами", - сказав ієрарх РПЦ.