Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликала владу Росії відмовитися від військового та іншого втручання у внутрішні справи України. 

Про це йдеться у Заяві, підписаній Головуючим у ВРЦіРО, Місцеблюстителем Київської митрополичої кафедри УПЦ (Московського патріархату) митрополитом Онуфрієм.

“Російські можновладці мають усвідомити свою відповідальність перед Богом і перед людством за можливі непоправні наслідки військового конфлікту на українській землі”, – зазначено у заяві.

Відео дня

Всеукраїнська Рада Церков ще раз засвідчила “визнання легітимними сформованих Верховною Радою України органів державної влади та призначених Головою Верховної Ради України, в.о. Президента України О. Турчиновим та Урядом України посадових осіб”.

На переконання ієрархів українських Церков, “введення військових сил іншої держави на територію України є загрозою не тільки для нашої країни, але й для миру та спокою на Європейському континенті загалом”. 

“Громадяни України не бажають розпалювання ворожнечі. Ми хочемо і надалі будувати з Росією братні відносини як суверенна, незалежна держава”, – наголошує Рада Церков.

ВРЦіРО звертається до міжнародного співтовариства з проханням “зробити усе можливе для збереження миру в Україні та збереження територіальної цілісності, суверенітету і недоторканості кордонів  Української держави”. 

Глав конфесій заявили, що “підрив миру і стабільності в Україні загрожує зруйнувати всю сучасну систему світової безпеки”. Відтак, слід вжити всіх заходів, щоби в Україні внаслідок введення іноземних військ не розгорілася війна. 

Церкви та релігійні спільноти України висловили підтримку українському народу та закликали усіх до посиленої молитви за нашу Батьківщину.

Як повідомляв ІРС, напередодні глави українських Церков у спільній заяві засвідчили, що “в нашій державі немає утисків за ознакою мови, нації, віросповідання”. На їх переконання, всі намагання російської пропаганди представити події в Україні як “фашистський переворот” і “перемогу екстремістів” абсолютно не відповідають дійсності.

Інститут релігійної свободи