«Ми категорично засуджуємо грудневу промову священика Михайла Арсенича, котра cуперечить місії священика», – про це заявляють Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, та рабин Яків Дов Блайх, Головний рабин м. Києва та України, у спільному Зверненні до віруючих та всього українського суспільства.
 
«Закликаємо всіх громадян України до порозуміння, єдності, міжрелігійної та міжнаціональної злагоди і діалогу. Просимо всіх віруючих посилити свої молитви за мир, злагоду і благополуччя України та її народу, а також не реагувати на провокації, зокрема й ті, що мають псевдорелігійні форми», – звертаються до суспільства Глава УГКЦ та Головний рабин м. Києва та України.
Це звернення вони написали у зв’язку із загостренням суспільно-політичної ситуації в Україні та екстремістською промовою священика Михайла Арсенича, котра інтенсивно розповсюджується в мережі Інтернет. Додамо, що зазначена проповідь о. Михайла Арсенича, який служить у Коломийсько-Чернівецькій єпархії УГКЦ, вирізняється агресивністю та радикалізмом. Тому, як далі читаємо у Зверненні, такі погляди «не мають нічого спільного з офіційною позицією та практикою УГКЦ, а також суперечать офіційній доктрині Церкви та настановам її священноначалля».
 
«У цьому плані великий подвиг предстоятеля УГКЦ митрополита Андрея Шептицького та багатьох греко-католицьких священиків, які під час Другої світової війни масово рятували євреїв від нацистів, незважаючи на загрозу самим бути замордованими окупаційним режимом, публічно виступали проти вбивств, навіть у воєнний час, – говорить сам за себе», – ідеться у Зверненні.
 
Департаменті інформації УГКЦ
 
Додаток
Спільне звернення до віруючих та всього українського суспільства
Шановні брати і сестри!
У зв’язку із загостренням суспільно-політичної ситуації в Україні та екстремістсько-ксенофобською промовою священика Михайла Арсенича,  котра  інтенсивно розповсюджується в мережі Інтернет, заявляємо:
1. Ми категорично засуджуємо грудневу промову священика Михайла Арсенича, котра явно cуперечить місії священика.
Ми стверджуємо, що такі погляди не мають нічого спільного з офіційною позицією та практикою Української Греко-Католицької Церкви, а також що вищезазначені погляди суперечать офіційній доктрині Церкви та настановам її священноначалля. У цьому плані великий подвиг предстоятеля УГКЦ митрополита Андрея Шептицького та багатьох греко-католицьких священиків, які під час Другої світової війни масово рятували євреїв від нацистів, незважаючи на загрозу самим бути замордованими окупаційним режимом, публічно виступали проти вбивств, навіть у воєнний час, - говорить сам за себе.
2. Ми закликаємо всіх громадян України до порозуміння, єдності, міжрелігійної та міжнаціональної злагоди і діалогу.
3. Ми також просимо всіх віруючих посилити свої молитви про мир, злагоду і благополуччя України та її народу, а також в жодному разі не реагувати на провокації, зокрема й ті, що мають псевдорелігійні форми.
 
         Пам’ятаймо, що сила України та її народу в єдності!
 
Блаженніший Святослав (Шевчук)
Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви, Верховний архиєпископ Києво-Галицький
Рабин Яків Дов Блайх
Головний рабин м. Києва та України
 
12 грудня 2013 року