30 листопада у Варшаві відбулася зустріч голови Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату митрополита Волоколамського Іларіона з головою католицької Польської єпископської конференції архієпископом Юзефом Михаликом, митрополитом Перемишльським.

Архієпископ Ю. Михалик тепло привітав високого гостя в будівлі Польської єпископської конференції, зазначивши велике значення конференції «Майбутнє християнства в Європі. Роль Церков і народів Польщі та Росії», для участі в якій митрополит Іларіон прибув до цієї країни.

Як підкреслив архієпископ, дана конференція стала практичним кроком у напрямку до реалізації принципів, закладених у Спільному посланні до народів Росії та Польщі про примирення, яку було підписано 17 серпня 2012 року в ході історичного візиту Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.

Відео дня

Зі свого боку митрополит Іларіон подякував архієпископу за гостинність і передав йому слова братнього привітання від Патріарха Кирила. Голова ВЗЦЗ висловив пропозицію про проведення на регулярній основі конференцій, подібній тій, що проходила в ці дні у Варшаві. При цьому кожна нова зустріч могла б бути присвячена певній темі, що хвилює обидві Церкви.

У ході бесіди сторони обговорили перспективи розвитку міжцерковного співробітництва в справі захисту християн Близького Сходу від насильства і дискримінації.

Особливу увагу було приділено взаємодії між двома Церквами у сфері богословської освіти, а також у галузі культури в контексті заходів, які планується провести в 2015 році, оголошеному роком Польщі в Росії та Росії в Польщі.

На закінчення митрополит Іларіон підніс архієпископу Ю. Михалику як пам`ятний подарунок видання своєї книги «Таїнство віри» польською мовою. Архієпископ, у свою чергу, подарував митрополиту видання своїх проповідей на Господскі та Богородичні свята.

Патриархия.ru