26 листопада 2013 року в готельному комплексі «Данилівський», де цього дня відкрилася міжнародна конференція «Сучасна біблеїстика та Передання Церкви», Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил прийняв голову Папської ради у справах сім`ї архієпископа Вінченцо Палью.

У зустрічі також брали участь голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків митрополит Волоколамський Іларіон і генеральний секретар Общини святого Егідія професор Адріано Роккуччі.

Святіший Патріарх тепло привітав високого представника Святого Престолу, що бере участь у конференції з біблеїстики в якості голови Міжнародної католицької біблійної федерації. Його Святість високо оцінив позицію Святого Престолу з питання мирного врегулювання збройного конфлікту в Сирії і докласти зусиль до пошуку дипломатичного вирішення конфлікту в цій країні.

Відео дня

Святіший Владика розповів про своє відвідання Сирії та Лівану в 2011 році, коли військові дії в цьому регіоні тільки набирали силу. Візит Предстоятеля Руської церкви був покликаний засвідчити духовну підтримку християнам Близького Сходу. Руська Православна церква й далі послідовно виступала на захист стражденного християнського населення Сирії і наполягала на виключно мирному вирішенні сирійського конфлікту. У цьому зв`язку Святіший Патріарх згадав послання, яке він направив Президенту США Б. Обамі із закликом прислухатися до голосу ієрархів християнських Церков Близького Сходу, що попереджають про катастрофічні наслідки можливого військового удару по Сирії.

Його Святість також відзначив зусилля зі звільнення викрадених в цій країні християнських ієрархів, що докладаються з боку Московського Патріархату, і підкреслив, що Руська православна церква та Римсько-Католицька церква мають діяти спільно з метою встановлення миру й захисту християн на Близькому Сході. Особливої актуальності ця взаємодія, за словами Святішого Патріарха, набуває напередодні наради щодо Сирії в Женеві.

Під час бесіди Предстоятель РПЦ також відзначив як один із найважливіших напрямків міжцерковного співробітництва захист сім`ї у традиційному розумінні. Позиції двох церков щодо цього питання є дуже близькими, і це дає можливість православним і католикам спільно відстоювати традиційні сімейні цінності в секулярному європейському суспільстві.

Зі свого боку архієпископ В. Палья повідомив, що Папа Франциск вважає тему сім`ї однією з найбільш пріоритетних і тому намітив на осінь 2014 року скликання надзвичайного Синоду католицьких єпископів, який буде спеціально присвячений проблемам сім`ї. Архієпископ висловив глибоке переконання, що в цій галузі Церкви повинні тісно співпрацювати.

Як приклад такої співпраці була згадана конференція «Православні й католики разом на захист сім`ї», яку було проведено в Римі 13 листопада спільними зусиллями Відділу зовнішніх церковних зв`язків і Папської ради у справах сім`ї. За словами представника Святого Престолу, започатковане співробітництво необхідно всіляко розвивати, у тому числі й на майданчику Організації Об`єднаних Націй, що оголосила 2014 рік Роком сім`ї.

На закінчення зустрічі сторони ще раз підтвердили, що найбільш пріоритетними напрямками православно-католицької взаємодії сьогодні є захист християн від переслідувань і дискримінації, а також відстоювання сімейних та інших традиційних цінностей у суспільстві.

Патріархія.ru