Вселенський патріарх Варфоломей записав відеозвернення до українського народу з нагоди 80-х роковин Голодомору. Перший за честю православний архієрей світу запевнив українців у своїй молитві та закликав до пам`яті, примирення та прощення.

Відеоролик розміщено на офіційному каналі Констанстинопольського патріархату в YouTube. Патріарх промовляє англійською мовою. Водночас творці відео подбали про супровід звернення українськими субтитрами.

"З відчуттям великої пошани і водночас із глибоким болем у серці ми звертаємося від імені історичної і мученицької Матері-Церкви Константинополя до всіх вас у цей скорботний день 80-ї річниці Голодомору українського народу. В той час, коли ми молитовно згадуємо про ті трагічні нелюдські події 1932-1933 років, коли безліч людських життів було перервано штучним та жорстоким голодом, ми також молимося за спокій душ спочилих жертв Голодомору та загоєння болючих душевних ран вашого благословенного народу", - заявив владика Варфоломей.

Відео дня

"Важко, неможливо уявити собі розміри та завзятість люті, з якою людські створіння нищили собі подібних, створених на образ і подобу Бога", - зізнався патріарх. "Все це начебто для політичних ідеологій, але насправді через неправду та безбожність", - наголосив предстоятель Константинопольської церкви.

Вселенський патріарх також закликав пам`ятати важкі уроки історії та вчитися на трагедіях минулого. При цьому, вважає він, варто дбати про рух у майбутнє, не забуваючи про такі якості, як співчуття та прощення. "Ми мусимо розрізняти та уникати проявів ідеології ненависті та упереджень, спрямованих як проти окремої особистості, так і людських спільнот", - наголосив церковний діяч.

"Нехай Бог дарує вічний спокій усім жертвам Голодомору. Нехай Бог поблагословить усіх вас", - завершив своє звернення до українців патріарх. Раніше повідомлялося, що кияни вшанували 80-ті роковини Голодомору свічками і молитвою.

ТСН