В українських церквах по-різному оцінюють свій вплив на державну політику.

Зокрема, в коментарі УНІАН Митрополит Бориспільський, керівник справами УПЦ Антоній (Паканич) наголосив, що церква не повинна впливати на політику. «У нас різні шляхи, ми, звичайно, всі працюємо заради людини. Ми рятуємо її душу, держава намагається, принаймні, це її обов’язок, створити матеріальні блага, щоб життя людини було достойним», - сказав він.

Він наголосив, що церква має захищати положення Конституції, в якому передбачено відділення церкви від держави. «Ця норма дозволяє більш вільно виконувати свою місію в проповіді Євангельської істини», - сказав він.

Відео дня

Говорячи про використання церкви, наприклад, під час виборів, митрополит Антоній наголосив, що Священний синод УПЦ перед кожними виборами звертається до своїх священнослужителів із закликом не допускати агітацію в церквах. «Інша справа, що всі люди, так чи інакше, і особливо українці - віруючі, вони приходять до церкви за благословенням на добру справу, але ми не ведемо агітацію», - сказав він.

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет висловив думку, що українська церква впливає на політичне життя країни.

«Під час виборів звертаються до церкви за підтримкою? Звертаються. А якщо звертаються – значить, впливає», - вважає Філарет.

Водночас він висловив думку, що головний вплив церкви відбувається не на державу в цілому, а на суспільство, на збереження моралі, духовності, єдності, злагоди в ньому. «Ці цінності може нести церква. І тому цей влив є. Без церкви Української держави не буде, так само як і без держави не може бути єдиної помісної православної церкви, тому ми взаємопов’язані», - сказав Філарет. При цьому він наголосив на важливості того, щоб церква і держава не втручались у справи один одного.

У свою чергу предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) висловив думку, що занадто великого впливу церкви на державу немає. Навпаки, він вважає, що існує вплив держави на церкву, і в певних моментах навіть намагання схилити церкву на свою сторону через певні елементи співпраці.
«Через певні елементи співпраці десь справді мати церкву по своїй стороні, згідно старої традиції Візантійського розуміння співпраці між церквою і державою - називається симфонією», - додав він.

За словами Блаженнішого Святослава, католицька церква була завжди проти інвеститури, завжди охороняла свободу церкви від надмірного державного впливу. «Думаю, що сьогодні для всіх церков в Україні з одного боку дійсно потрібно бути партнерами держави, зокрема, коли мова йде про питання громадянського суспільства, суспільної моралі, розвитку громадянських прав і свобод, але з іншого боку лишатися вільною від надмірної державної опіки. Тому католицькі церкви ніколи не змагались за те, щоб бути державною церквою», - наголосив він.