У Києві 23 квітня відкрився дводенний Міжконфесійний форум "Релігія і її значення в політиці для сучасної держави і влади". У форумі взяли участь представники 20 конфесій, зокрема Єрусалимський патріарх Феофіл ІІІ, бориспільський митрополит владика Антоній, засновник форуму народний депутат Олександр Фельдман, радник Президента Юрій Богуцький та інші.

В перший день форуму були вручені нагороди "Кришталевий Ной" у трьох номінаціях: за громадянську толерантність, за громадянську та громадську діяльність і за толерантність у журналістиці.

Нагорода в номінації за громадянську толерантність була присуджена Борису Слободнюку з с. Сатанів, який протягом декількох років займався зруйнованою синагогою, незважаючи на те, що він не єврей, а православний. У номінації за громадянську та громадську діяльність нагороду отримав громадський діяч директор Інституту Філософії Мирослав Попович. У номінації за толерантність у журналістиці нагороду отримав керівник інформаційної служби на радіо "Ера" Сергій Колотаєвський.

Відео дня

Учасникам форуму вітання Президента України Віктора Януковича зачитав Богуцький. "Пропагуючи толерантність, ви створюєте основу для налагодження рівноправного діалогу, незалежно від віросповідання, етнічної приналежності, сприяєте очищенню світу від зла, насильства та нетерпимості. Упевнений, що ваше подвижництво знайде відгук у серцях людей і сприятиме формуванню нової світоглядної гуманітарної моделі суспільства", - йдеться у привітанні.

Учасники форуму в ході обговорень прийшли до висновку, що дії державних органів у сфері релігії повинні бути глибоко продуманими і зваженими. Саме про це йшлося у зверненні митрополита Володимира до учасників зборів.

Народний депутат України Олександр Фельдман впевнений, що етнонаціональна політика України більш ефективна європейських аналогів. Єдине що потрібно - не дозволяти радикалам руйнувати існуючі баланси і ламати те, що формувалося століттями, сказав Фельдман. На його думку, в Україні необхідно налагодити діалог між носіями різних цінностей, для того щоб не було відчуження і конфліктів.

За підсумками першого дня форуму виявилося, що представники українських церков остерігаються нового закону про свободу віросповідання, оскільки не було масштабного обговорення в суспільстві. Відповідний закон передбачає введення "подвійної реєстрації релігійних організацій державної реєстрації для набуття ними статусу юридичної особи; реєстрацію статутів (положень) релігійних організацій.

Не дивлячись на те, що закон вже набув чинності, представники релігійних організацій звернулися до Президента України Віктора Януковича з проханням скасувати "подвійну реєстрацію". Янукович, у свою чергу доручив внести зміни в закон про свободу совісті та релігійні організації.

Міжконфесійний форум завершиться завтра.

У минулому році учасниками форуму стали Патріарх Єрусалимський Теофіл ІІІ, відомий виконавець хіп тріп-хопу Шайн (Shyne), голова Духовного управління мусульман Росії Нафігули Аширов, Доньєд-лама, екс-генеральний секретар Ради Європи Вальтер Швіммер, продюсер CNN Іззі Лемберг та інші.

За материіалами "РБК-Україна"