Минулого тижня керуючий справами Української Православної Церкви (Московський Патріархат) митрополит Бориспільський Антоній (Паканич) дав інтерв`ю газеті «Комсомольська правда в Україні», в якому розповів про перспективи діалогу з Київським Патріархатом.

У своєму інтерв`ю митрополит Антоній підкреслив, що УПЦ (МП) налаштована на діалог з УАПЦ та з УПЦ КП, причому зараз УПЦ (МП) "перебуває в офіційному діалозі з Українською Автокефальною Православною Церквою". При цьому він визнав, що з Київським Патріархатом наразі діалог так і не розпочато, а «велися лише консультації про можливий формат такого діалогу».

На питання про те, «чому з Київським Патріархатом не вдається навіть розпочати діалог?», Митрополит Антоній відповів: «У пам`яті багатьох рядових членів нашої Церкви ще живі конфлікти 1990-х років, боротьба за храми, зіткнення між громадами, у тому числі спроба захоплення Києво-Печерської лаври. Це значно ускладнює підготовку діалогу. Крім того, між нашою Церквою та Київським Патріархатом існують серйозні розбіжності щодо можливих шляхів подолання розколу. Наша Церква наполягає на тому, що всі, хто свідомо розірвав зв`язок зі світовим православ`ям, повинні принести покаяння і повернутися до церковного спілкування. Однак Київський Патріархат не визнає своєї провини у трагедії церковного розділення. Але, незважаючи на ці складності, ми віримо, що Господь відкриє нам шляхи до подолання церковного розколу в Україні».            

Відео дня

РиСУ