Учасники спільної робочої групи Руської Православної Церкви та Управління у справах релігії Турецької Республіки обговорили питання захисту прав релігійних меншин у сучасному світі. Перше засідання робочої групи, яке очолили її співголови голова Відділу зовнішніх церковних зв`язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон і керівник генеральної дирекції зовнішніх зв`язків Управління у справах релігії Туреччини професор Мехмет Пачаджі, відбулося в суботу в Анкарі, повідомляє служба комунікації ВЗЦЗ.

Учасники співбесіди обмінялися думками з питання захисту прав релігійних меншин у сучасному світі. Мехмет Пачаджі розповів, зокрема, про недавні законодавчі ініціативи турецької держави, в результаті яких стало можливим повернення релігійним меншинам, що проживають на території Туреччини, деяких об`єктів нерухомості, що належали їм раніше.

У своїй доповіді «Роль міжрелігійного діалогу в міжнародних відносинах» митрополит Волоколамський Іларіон описав досвід міжрелігійного діалогу в Росії і зазначив, що у релігійних громад, до яких належить більшість населення Росії і Туреччини, є величезний потенціал для співробітництва в справі відстоювання релігійних цінностей і традиційної моралі в сучасному секуляризованому світі.

Відео дня

«Послідовники радикальних вчень становлять загрозу не тільки для Росії, але і для Туреччини. Хотів би особливо підкреслити, що радикалізм під ісламськими гаслами жодним чином не слід ототожнювати з ісламом, котрий проповідує повагу до представників інших релігійних традицій. Сподіваюся, що наша робоча група допоможе виробити конкретні кроки у сфері протидії релігійному екстремізму», – також заявив митрополит Іларіон.

«З темою екстремізму, що прикривається релігійними гаслами, тісно пов`язана проблема дискримінації релігійних меншин у різних регіонах світу. Для нас постійним болем є випадки переслідування християн, починаючи з утиску їх громадянських прав і закінчуючи фізичним насильством і вбивствами. Згідно з опублікованими даними, сьогодні у світі дискримінації і гонінням піддаються не менше 100 мільйонів християн. Інформація про утиски християн надходить з Іраку, Сирії, Єгипту, Судану, Афганістану та інших країн», – додав голова ВЗЦЗ.

Під час співбесіди також було визнано корисним налагодити співпрацю між навчальними закладами Російської Православної Церкви та Турецької Республіки і, зокрема, ініціювати укладання відповідної угоди між Університетом Анкари і Загальноцерковної аспірантури та докторантури імені святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Доповідь на тему «Про розвиток паломництва з меж Руської Православної Церкви до християнських святинь на території Туреччини» представив заступник голови ВЗЦЗ протоієрей Микола Балашов. Глава Синодального відділу із взаємин Церкви та суспільства протоієрей Всеволод Чаплін розповів про досвід міжрелігійного діалогу в Росії і країнах СНД. Викладач факультету релігієзнавства Стамбульського університету Х. Олгун присвятив свою доповідь темі «Руська Православна Церква в академічних дослідженнях у Туреччині».