Бібліотека Кембриджського університету поділилася з широкою публікою двохтисячорічним манускриптом, повідомляє «Православие.By» з посиланням на The Christian Post.

Бібліотека Кембриджського університету в Британії опублікувала примірник 10 заповідей, який датований двома тисячами років і є одним із найстаріших відомих манускриптів Старого Заповіту.

«Бібліотека Кембриджського університету зберігає важливі релігійні та громадські рукописи світу», – говорить бібліотекар Аннеі Ярвіс у заяві.

Відео дня

«Через їхній вік і крихкість ці манускрипти рідко переглядаються – а коли вони виставляються, ми можемо показати лише 1–2 сторінки. А тепер, завдяки щедрості «Фонду Полонськи», будь-який користувач інтернету може вибрати цікаву роботу, перейти на будь-яку сторінку манускрипту і досліджувати його дуже докладно», – додає Ярвіс. «Я у захваті від можливості бачити такі важливі матеріали, що стали доступними для всіх, і з нетерпінням чекаю, коли будуть готові до електронної експозиції й інші приголомшливі зібрання бібліотеки», – сказав др. Леонард Полонськи з «Фонду Полонськи».

Папірус Неш буде доступний для перегляду в інтернеті у рамках цифрового проекту Кембриджського університету і доповнить щоденники Ісаака Ньютона і Нюрнберзькі хроніки – рідкісні тексти, які є тільки в колекції університетської бібліотеки, передає Рейтер.

Папірус, який містить 10 заповідей, даних Богом Мойсею, як описано в книзі Ісход, був найстарішим відомим єврейським манускриптом до відкриття сувоїв Мертвого моря в 1947 році.

Бібліотека Кембриджського університету готує понад 25 тисяч нових зображень стародавніх копій інших текстів, таких, як Новий Заповіт, який побачили мільйони людей, коли проект в інтернеті почав діяти в грудні 2011 року.

«Тепер будь-яка людина, якій доступний інтернет, може вибрати цікавий текст, будь-яку сторінку манускрипту і вивчити його детальніше», – додає Ярвіс, відзначаючи, що бібліотека пропонує не тільки християнські та іудейські артефакти для перегляду, але також і важливі тексти з ісламу, буддизму, індуїзму.

Daily Mail також повідомляє, що серед інших важливих текстів – Книга оленів (10-е століття), латинське Євангеліє, яке вважається найстарішим збереженим шотландським манускриптом, що містить найдавніші відомі приклади галльської писемності, однієї з найстаріших мов Британських островів.