Німецький журналіст-міжнародник і експерт в галузі політики Олександр Рар, який взяв участь у програмі "Маятник Фуко" на телеканалі "Тоніс", обговорив разом з українським політологом Дмитром Видріним питання європейських цінностей в контексті євроінтеграції, підкресливши, що комфортабельність життя стала в цій системі головною аксіомою.

"Європа сьогодні пішла дещо в інший напрямок, тому що люди в Європі стали іншими. Вони менше читають, їх більше цікавить споживчий аспект, життя дедалі менше націлене на ідеї, ідеали", - сказав О.Рар.

Тим не менше, підкреслив політолог з Німеччини, Європа залишається сьогодні якимось "клубом цінностей", які сповідують права людини, з сильною демократією, парламентом, дієздатною правовою системою, і європейці побоюються ослаблення цієї моделі, що може відбутися в процесі приєднання до Європи інших країн.

Відео дня

"Більшість європейців хочуть жити в Європі, де вони захищені законом, можуть сповідувати будь-яку релігію і висловлювати те, що вони хочуть, ніж у тій Європі, де ці поняття будуть змиті, де Європа виграє в плані геополітики, матиме сибірські ресурси і отримає Росію як головного союзника, але зате в чомусь повинна буде відмовитися від тих цінностей, які були вистраждані нею протягом останніх 60 років ", - вважає експерт.

У цьому зв`язку, на його думку, надзвичайно важливо врегулювати конфлікт культур і цивілізацій у відносинах між Західною і Східною Європою, який може стати одним з каменів спотикання на шляху України до євроінтеграції. Зокрема, на прикладі того, як толерантно відреагувала Європа на виступ російської групи Pussy Riot в храмі Христа Спасителя і акцію українського руху FEMEN під час спилювання хреста, політолог охарактеризував ставлення сьогоднішньої Європи до релігії.

"На Заході існує думка, що ці жінки вчинили негарно, але вони не порушили закону, і у них було право висловлювати свою політичну думку, нехай навіть у формі панк-молебню, в мистецтві це дозволяється. Тож європейці вважають, що їх покарання жорстоке і несправедлива, а Росія котиться в бік тоталітаризму ", - сказав О.Рар.

За словами експерта, цей епізод показує, що Захід орієнтується на постхристиянські цінності, релігія ж має значення, "може бути, якогось фольклору, почуття віруючих особливо не беруться до уваги". У той же час це подія для представників слов`янських країн - України, Росії, Білорусі - виклик їх особистості, емоціям, переконанням.

З`єднати ці два світогляди в спільній Європі буде досить складно - необхідно відновити в європейських цінностях фактор християнства і релігії взагалі, вважає політолог.

"Зараз в Євросоюз будуть підключатися країни, які прийшли до релігії після комунізму, і для цих неофітів десять заповідей значать набагато більше, ніж для Європи, де ці цінності, на жаль, поставлені в музей. Як врятувати цю Європу, клуб красивих ліберальних цінностей з усіма досягненнями індивідуалізму і свободи людини, і відновити систему її традиційних цінностей, які вже дві тисячі років роблять світ кращим, а не гіршим? Це головний виклик Заходу і Сходу на найближче десятиліття ", - вважає О.Рар.

NEWSru.