У Києві 16 грудня відбулася міжконфесійна зустріч журналістів, які пишуть на релігійну тематику у світських та церковних ЗМІ, зі священнослужителями. Участь у заході взяло близько сотні делегатів з усієї України. Востаннє журналісти та представники різних Церков збиралися на форум "Медіа-мобілізація" у листопаді минулого року.

«Ми довго чекали на цю подію, щоби знову зустрітися в такому колі, — звернувся до присутніх римо-католицький священик о. Микола МИШОВСЬКИЙ. – Ми належимо до різних Церков, маємо відмінні погляди набагато з речей, але нас об’єднує спільне бажання – зробити щось корисне, важливе для своїх спільнот, для Бога».

Останніми роками, як зазначали організатори, релігійна тематика стала дедалі частіше з’являтися у ЗМІ. Однак серед негативних моментів у висвітленні церковних питань журналістам світських видань бракує глибокого розуміння релігійного контексту.

Відео дня

«В той самий час представники ЗМІ часто не мають можливості отримати якісної експертної оцінки з боку священнослужителів», – наголосив у своїй промові директор РІСУ Тарас АНТОШЕВСЬКИЙ.

Тематика доповідей на Медіа-мобілізації була надзвичайно широкою. Від того, як можна заробити гроші в Інтернеті, до теми, чи залишилось у ЗМІ місце для моралі та про «жовті» новини.

Перед присутніми виступили відомі журналісти й редактори Вахтанг КІПІАНІ, Віталій ПОРТНІКОВ, Сергій ЛЕЩЕНКО та Олексій ШАЛАЙСЬКИЙ. Згодом вони мали можливість публічно подискутувати на тему взаємовідносин між церковнослужителями і журналістами із представниками трьох Церков – УГКЦ, РКЦ в Україні та ЦВХЄ.

Священнослужителі залишилися задоволеними ходом дискусій.

«Ми багато чого відкрили нового для себе. Думаю, і журналісти теж почули щось корисне для себе», – сказав о. Микола МИШОВСЬКИЙ.

РІСУ