Про необхідність відмовитися від забобонів і проявів взаємної неповаги у відносинах між християнськими та єврейськими громадами заявили предстоятель Кіпрської Православної Церкви архієпископ Хризостом II і Головний рабин Ізраїлю Йона МЕТЦГЕР. Вони підписали в середу в Нікосії спільну декларацію, завдяки якій можна буде, за словами релігійного кіпрського лідера, "покласти кінець ворожості й підозрілості між двома народами".

Документ був прийнятий в умовах, коли відносини між Кіпром і Ізраїлем переживають підйом. У минулому році підписні угоду про розмежування морського шельфу, що дозволило Нікосії розпочати роботи по розвідці вуглеводнів у своїй винятковій економічній зоні. У нинішньому році президенти двох країн обмінялися державними візитами.

"Ми з жалем визнаємо, - йдеться в декларації, - що ці відносини в минулому не завжди були такими, і тому засуджуємо акти взаємної неповаги релігійних громад до їхньої непорочності і до їхніх святих місць. Народ Кіпру не був серед тих, хто систематично заперечував єврейство або звинувачував євреїв в боговбивство, і ми відкидаємо подібні забобони, як несумісні зі Святим Письмом. Ми також звертаємо увагу на те, що народ Ізраїлю ніколи не скоював акти агресії проти народу Кіпру, а навпаки, демонстрував йому постійну підтримку ".

Відео дня

Предстоятель Кіпрської Церкви та Головний рабин Ізраїлю також підтвердили свої релігійні вчення щодо права на життя та людської гідності. "Ми засуджуємо будь-які акти, які паплюжать ці святині, в першу чергу, насильство і терор щодо невинних і, особливо, коли це відбувається в ім`я Бога та релігії".

Хризостом II і Йона МЕТЦГЕР взяли на себе зобов`язання "разом працювати на благо миру і примирення між народами і закликали всіх релігійних лідерів і людей доброї волі приєднатися до них у цій діяльності".

Седмица.ru