Глава румунської делегації, що прибула на урочистості з нагоди ювілею Святішого Патріарха Кирила, митрополит Тирговіштский Нифон заявив про те, що Румунська Православна Церква виступає проти відмови від принципу консенсусу в міжправославних відносинах. Про це повідомляє Синодальний інформаційний відділ РПЦ МП.
«Деякі представники Православних Церков пропонують відмовитися від принципу консенсусу, тобто загальної згоди, і почати застосовувати голосування простою більшістю. Румунська Православна Церква виступає категорично проти цього », - сказав митрополит Нифон в інтерв`ю журналу« Фома ».
«Принцип голосування, як демократична процедура, добре працює в політичних процесах. Ми ж, обговорюючи Собор, торкаємося вічних цінностей - це все міняє. Нам важливий консенсус як символ добрих відносин між усіма Православними Церквами. І в цьому сенсі ми повинні показати приклад решті світському світу: ми - брати, ми пов`язані на глибинному рівні », - додав він.
Митрополит Нифон висловив упевненість в тому, що в разі скликання Всеправославного Собору його учасники не зможуть обійти теми надання автокефалій деяким Церквам, а також питання про диптих, хоча, на його думку, православні всього світу можуть продовжувати нести місію і без вирішення цих питань.
«По-справжньому ж важливо те, що формувати порядок денний можна тільки на основі згоди всіх Православних Церков - учасників майбутнього Собору», - підкреслив митрополит.
«І тому в питаннях духовності, віри, Літургії ми не можемо йти на компроміс і приймати рішення більшістю голосів. При цьому Румунська Церква наполягає на застосуванні принципу консенсусу не тільки в ході майбутнього Собору, але і в ході переговорів на стадії підготовки», - сказав митрополит Нифон.