14 листопада в Бейруті відбулася зустріч Предстоятеля РПЦ з Президентом Ліванської Республіки генералом Мішелем Сулейманом, повідомляє Патріархія.ru
Патріарх Московський і всієї Русі Кирил в бесіді зазначив, що відчув щиру радість побачивши Бейрут, відновлений після воєнних руйнувань. Він підкреслив, що Ліван являє собою приклад країни, де налічується багато релігійних громад, що беруть активну участь у житті суспільства.
Хоча деякі вважають систему взаємин релігій і конфесій в Лівані застарілою, вона дає можливості для релігійної мотивації в політичному і громадському житті, сказав Святіший Владика. На його думку, ліванський досвід побудови змішаного суспільства є цікавим і актуальним і для інших країн світу, що виробляють для себе модель гармонійного співіснування різних суспільних груп.
Патріарх розповів Президенту Лівану про релігійне життя в Росії, про церковно-державні і церковно-громадські відносини, про відносини між релігіями в країні, а також досвід Росії з викладання основ релігії в мультикультурному, багаторелігіному суспільстві.
Мішель Сулейман, в свою чергу, сказав, що зберіг добрі спогади про зустріч зі Святішим Патріархом Кирилом в Москві, і висловив сподівання, що добрі відносини між Росією і Ліваном збережуться і в майбутньому.
Президент Лівану сказав, що для нього дуже важлива висока оцінка, яку дав Святіший Патріарх Кирил ліванської системі побудови суспільства.
Звернувшись до ситуації на Близькому Сході і в Північній Африці, Мішель Сулейман висловив надію на припинення насильства в арабських країнах і досягнення демократичних перетворень з урахуванням думки всіх верств населення.
У свою чергу Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил висловив тривогу з приводу деяких аспектів політичної ситуації в арабських країнах. «Нас дуже турбує стан християнських громад в Єгипті, в Іраку, в Лівії. Радикальне зростання християнофобії спостерігається і в інших країнах », - зазначив Предстоятель РПЦ. Він також висловив думку, що зміни в житті народів повинні проходити мирно, на основі суспільного діалогу, при неодмінній повазі прав меншин.
За обідом, даним на честь Предстоятеля РПЦ, продовжилася розмова про діалог християнських конфесій. Темами обговорення були також події в Єгипті та інших країнах, де християни піддаються гонінням. Святіший Патріарх Кирил підкреслив, що не можна мовчати про кричущі випадки переслідування християн.
Предстоятель РПЦ розповів про досвід взаємин релігій в Росії та ознайомив співрозмовників з діяльністю Міжрелігійної ради Росії.
У свою чергу Маронітський Патріарх Бешара Бутрос ар-Раї повідомив присутнім про підготовку саміту релігійних керівників християн і мусульман Близького Сходу.