27 жовтня в Ассізі (Італія) пройшов День роздумів та діалогу про мир і справедливість у всьому світі під девізом «Паломники істини, паломники миру». Більше 300 представників християнських Церков і громад, а також представники інших релігій взяли участь у зустрічі, щоб висловити солідарність в прагненні до мирного співіснування цивілізацій і народів.

За повідомленням офіційного сайту УПЦ, на зустрічі в Ассізі не звершувалися спільні молитви. Більше того, цього року у ній брали участь прихильники атеїстичного гуманізму. На переконання організаторів, невіруючі інтелектуали, які щиро шукають правди, миру та справедливості, також можуть зробити свій цінний внесок для добра сучасного людства. Серед присутніх був колишній голова комуністичної партії Австрії Вальтер Байер, уродженка Болгарії, яка мешкає у Франції, проф. Юлія Крістева, італійський професор з Пізи Ремо Бодеі та мексиканський професор філософії Ґіллермо Уртадо. Зокрема, професор Г. Уртадо у своєму виступі заявив, що «ми, миряни гуманісти, будемо докладати всіх зусиль, щоб віруючі і невіруючі жили у взаємній довірі, в спільному пошуку істини, справедливості і миру».

У центрі уваги учасників діалогу – виклики сучасного світу, необхідність об’єднати зусилля людей доброї волі в протистоянні руйнівному впливу різних форм насилля (війн, тероризму і т.п.), дискримінації, войовничого секуляризму, економічної нестабільності та фундаменталізму.

Відео дня

З благословення Митрополита Київського і всієї України Володимира від Української Православної Церкви взяла участь делегація у складі єпископа Дніпродзержинського і Царичанського Володимира та секретаря Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоєрея Миколая Данилевича. Від Російської Православної Церкви у зустрічі взяв участь Патріарший екзарх всієї Білорусі митрополит Мінський і Слуцький Філарет, а також митрополит Астанайський і Казахстанський Олександр з супроводжуючим духовенством.

Із Предстоятелів Помісних Православних Церков у зустрічі взяли особисту участь Патріарх Константинопольський Варфоломій I, Архиєпископ Тіранський і всієї Албанії Анастасій, а також представники Олександрійської, Антіохійської, Сербської, Румунської, Польської Церков.

Під час перебування в Італії 28 жовтня делегація Української Православної Церкви відвідала православний храм святої великомучениці Катерини в Римі, де мала зустріч з настоятелем — єромонахом Антонієм (Севрюком). Того ж дня делегація мала зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом України при Святому Престолі пані Т. І. Іжевською.

29 жовтня делегація відбула на Батьківщину.