"У складних умовах політичного дисбалансу і розділень Молдова практично зберегла свою церковну цілісність. Ми не будемо говорити про обставини, які заважають цій цілісності, - це не питання відносин церкви і держави, це питання відносин між двома патріархатами ", - сказав патріарх на зустрічі з М. Лупу.

Він висловив надію, що, "оскільки ми два братські Православні церкви - Російська та Румунська, ми знайдемо точки дотику і спробуємо розв`язати всі ці конфліктні ситуації. Це непросто, тому що ми, віруючі люди, живемо в конкретних політичних контекстах, але, підносячись над цими контекстами, керуючись церковними канонами і нашою вірністю церковної традиції, ми можемо багато чого зробити", - підкреслив патріарх.

Він подякував митрополиту Кишинівського і всієї Молдови Володимиру "за його працю щодо збереження єдності православ`я в Молдові, за його працю в створенні парафій, монастирів, з виховання духовенства, богословів Молдови".

Відео дня

Він побажав й надалі розвивати "всі ці чудові програми - зміцнення віри, освіти молдовського народу, щоб розвивалися угоди між Церквою та урядом Молдови".

За словами патріарха, цілі і завдання Церкви мають "безпосереднє відношення до реального життя людей", до моральної, духовної складової, "а значить, до законослухняності, ефективності праці, до творення, в тому числі матеріального процвітання країни".

У свою чергу М. Лупу подякував патріарху за візит до Молдови, повідомивши, що влада домовилася з митрополією про початок будівництва кафедрального собору, "який повинен служити символом єдності нашого суспільства".

"Радий відзначити, що у нас завжди було дуже хороша взаємодія і взаєморозуміння з Кишинівською митрополією, дуже хороші взаємини на благо народу з митрополитом Кишинівським і всієї Молдови", - сказав він, додавши, що держава має намір й надалі спільно з Церквою вирішувати завдання розвитку Молдови.

Християнський портал Кіріос