"День Довіри", – під такою назвою відбудеться молитовна зустріч Тезе у суботу, 1 жовтня, у Львові, в рамках ІV Соціального екуменічного тижня. Як повідомляє РіСУ, у програмі цього дня відбудуться три спільні молитви в храмах трьох різних конфесій, відеозвернення настоятеля спільноти Тезе брата Алоїза до української молоді, майстер-класи, а також дискусійні групи. Особливістю цьогорічного «Дня довіри» буде посадка дерева миру, а також спроба намалювати спільний екуменічний малюнок..

Головною темою 4 Соціального Екуменічного Тижня, котрий цього року відбувається з 28 вересня по 2 жовтня у Львові, є соціальні реформи через довіру. Саме тому на «Дні Довіри» учасники цього заходу будуть роздумувати над феноменом Преображення, яке і несе в собі своєрідну реформу у духовному житті християнина.

Напередодні молитовної зустрічі Тезе 29 вересня у Львові відбудуться два флеш-моби, котрі організовує активна молодь цієї спільноти. Організатори планують спонтанно зібратися у двох місцях старовинного Львова: біля університету ім. Франка та біля каплиці Боїмів, відомої пам’ятки сакральної архітектури міста.

Відео дня

На першому флеш-мобі о 19:30 відбудеться звична спільна молитва Тезе. Метою флеш-мобів є залучення більшої кількості молодих людей у цьогорічному «Дні довіри», який відбудеться в рамках IV Соціального екуменічного тижня.

«Ми хочемо, щоб молодь, котра навіть не знає і не усвідомлює що таке Тезе, котра ніколи не брала участі у подібних дійствах, прийшла на «День Довіри», – пояснює один із організаторів флеш-мобів Володимир Ольшанський. – Тому ми вперше вийдемо на вулиці, щоб запросити усіх 1 жовтня приєднатися до нас. Тезе – це не просто екуменічна молитва. Ця молитва справді дуже гарна».

Учасниками цієї акції є студенти як із університету ім. І. Франка, так і Українського католицького університету, зокрема, Інституту екуменічних студій.

Головними організаторами є група активної християнської молоді, яка щочетверга о 19:00 збирається в каплиці Св. Іллі при монастирі студитів, щоб разом молитись екуменічною молитвою з Тезе.

За словами однієї з організаторів події Олени Карнаух, це буде незвичайний день ще й тому, що брати з монашої спільноти в самому Тезе 1 жовтня молитимуться за наш «День довіри», за українську молодь.

*** Спільнота Тезе у Франції існує вже 70 років і налічує понад сотню братів, католиків та різних протестантських конфесій, із приблизно 30-ти країн світу. Саме існування спільноти є знаком примирення між розділеними християнами і народами. За час свого існування спільнота вітала у себе Папу Івана Павла ІІ, архиєпископа Кентерберійського, православних митрополитів, чотирнадцять лютеранських єпископів Швеції, численних пасторів зі всього світу.

У Тезе постійно відбуваються молодіжні зустрічі. Також щороку брати організовують новорічні молодіжні зустрічі в головних містах Європи, на які збираються десятки тисяч молодих християн з різних континентів.