Релігія в XXI столітті буде як і раніше грати важливу роль у розвитку суспільства, а недооцінка політиками необхідності мирного співіснування релігій загрожує консервацією і поглибленням існуючих конфліктів і виникненням нових, вважає екс-прем`єр-міністр Великобританії (1997-2007) Тоні Блер, - повідомляє портал invictory.org.

Таку думку він висловив в ході дискусії «Ключові тренди завтрашнього дня» на VIII Ялтинському форумі YES. «Люди чекають, що світ стане менш релігійним, що люди відмовляться від релігії. Але ми бачимо протилежне, - сказав Тоні Блер. - Ми бачимо приклад України та Росії, де спроби придушити релігію в комуністичний час не принесли успіху. Ми бачимо приклад Китаю, де сьогодні стрімко зростає кількість християнських церков і де керівництво помітило, що суспільство, яке має почуття віри і релігії, краще розуміє соціальну солідарність, у ньому більше уваги до соціальних питань. Християнство росте в Південній Америці - традиційно католицькому регіоні. Половина конфліктів, які йдуть в світі, мають релігійний вимір ».

За словами екс-прем`єра Великобританії, який очолює сьогодні створений ним в 2007 році «Фонд віри Тоні Блера", політики здебільшого недооцінюють релігійний фактор у конфліктах. «Вони звикли говорити: давайте не обговорювати релігію, давайте говорити про політику. А я кажу: дуже шкода, що ви так розмірковуєте, оскільки для людей, які беруть участь у конфлікті, скажімо, на Близькому Сході, релігія і культура лежать в основі їхніх дій».

Відео дня

Особливо важливим для Блера представляється вплив глобалізації на релігію: «Глобалізація змінює контекст віри. Вона зближує людей за допомогою подорожей і міграції, зближує людей онлайн - через інтернет і соціальні мережі. Люди сьогодні набагато більш інформовані про те, що існують інші люди - з іншою вірою, іншими цінностями».

Крім того, люди набагато більше спілкуються між собою і обмінюються інформацією, що призводить до грандіозних соціальних зрушень. «Хвилі почуттів та емоцій, поширювані соціальними мережами, спровокували« арабську весну », - зазначив Блер.

У цьому сенсі одним з найбільш актуальних питань є виховання демократичного підходу до релігійної толерантності, який передбачає знання, повагу і прийняття постулатів інших релігій. Саме такий підхід, на думку Тоні Блера, допоможе вирішувати ключові протиріччя і конфлікти в XXI столітті.

«Демократія - це не просто право голосувати за наступний уряд. Це набір поглядів на світ, який дозволяє розуміти, що є люди, які вірять по-іншому і у яких є право на те, щоб їх почули, а не диктували свій погляд на світ», - сказав він.

*** VIII ялтинська щорічна зустріч «Україна і світ: спільні виклики, спільне майбутнє», організована «Ялтинською європейською стратегією» (YES) у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука, проходила з 15 по 18 вересня 2011 року в Лівадійському палаці Ялти.