За словами митрополита Волоколамського Іларіона (Алфєєва), серйозних перешкод для скликання Вселенського собору немає. Про ключові моменти підготовки до скликання Вселенського собору владика Іларіон розповів у ході прес-конференції в агентстві РІА Новини.

Вісім тем планується обговорити на Вселенському Соборі. Це - питання православної діаспори, церковного календаря, уніфікація церковних постанов, питання про перешкоди до шлюбу, про піст, про порядок надання церковної автономії, про екуменізм і про ставлення православних церков до актуальних світових проблем.

Треба сказати, що передсоборний процес тривав дуже довго - майже 50 років. Нагадаємо, що в 1920-х, 1960-х і 1990-х роках робилися спроби почати підготовку до скликання Восьмого Вселенського собору Православної Церкви, але всі вони закінчувалися нічим. За словами владики Іларіона, така затримка була пов`язана з тим, що між церквами існували розбіжності, але з певних питань. Залишилось дві теми, по яких позиції не узгоджені - тема надання автокефалії та надання диптихів.

Відео дня

Митрополит Іларіон коротко зауважив, що для широкої публіки всі терміни можуть здатися технічними та далекими від реального життя людей. Так, наприклад, питання про надання автокефалії. «Насправді - уточнив він, - в історії Православ`я не було чіткої процедури надання автокефалії і, як правило, її оголошувала та чи інша церква, а потім вже кілька десятків років по тому її незалежність визнавалася Константинопольським Патріархатом та іншими православними церквами автономними». Або ж одна церква могла надати автокефалію інший. Так Константинопольський патріархат надав автокефалію Елладській, Болгарській, Сербській церквам, а Московський Патріархат - Церкви Чеських земель та Словаччини, а також Православної церкви в Америці. Польській православній церкві автокефалія була надана двічі - спочатку Константинополем, а потім Московською Патріархією.

«Таким чином, існував певний безлад в цьому питанні і він до цих пір залишався неврегульованим», - підсумував владика. Зараз православні церкви домовилися про те, що надалі автокефалія буде надаватися з дозволу всіх помісних церков. Одна церква не зможе приймати рішення про самоврядування іншої церкви або своєї власної частини.

 

Поки не вдалося домовитися з низки технічних питань, зокрема, як буде підписуватися Томос про автокефалію.

Також невирішеним залишається питання диптихів. Диптих - це офіційний порядок проходження церков в офіційних списках. Всі церкви визнають п`ять перших місць проходження церков у всіх диптихах. Це Константинопольський, Олександрійський, Антиохійський, Єрусалимський і Московський Патріархати. А далі, за словами владики Іларіона, є відмінності. Наприклад, в диптихах Єрусалимської церкви далі йде Сербська, Румунська та Болгарська церкви, а потім на дев`ятому місці - Грузинська. А в диптихах Руської церкви Грузинська церква стоїть на шостому місці, а далі слідують Сербська, Румунська та Болгарська.

«Чекати ще п`ятдесят років до скликання Вселенського собору через невирішеність цих питанням церква не може», - сказав владика Іларіон. Тому на лист Константинопольського Патріарха Варфоломія багато патріархів відповіли, що Собор може бути проведений за вісьмома пунктами, а два невирішених питання можна залишити на післясоборний період.

Також важливим моментом проведення майбутнього Собору є регламент його проведення та спосіб прийняття рішення. Владика Іларіон відзначив, що протягом 50 років єдиним способом прийняття рішення на міжправославних нарадах був метод консенсусу - саме по ньому працювали міжправославні підготовчі комісії, і саме він давав можливість приймати рішення, які задовольняли всі помісні православні церкви.

«Якщо метод консенсусу буде переглянутий і якщо рішення будуть прийматися простою більшістю голосів, тоді будь-яка церква може опинитися в становищі, коли буде прийнято рішення, що суперечить її позиції, і це радикальним чином позначиться на всій ситуації міжправославних відносин», - висловив побоювання владика. Якщо це відбудеться, Російська Православна Церква не буде брати участь у міжправославних заходах.

Владика Іларіон висловив надію, що помісні церкви домовляться між собою, і на Вселенському Соборі, якщо він відбудеться, будуть прийняті тільки ті рішення, які задовольнять всі церкви. «Ми повинні готувати Вселенський Собор в дусі співдіяння - підсумував у кінці прес-конференції
митрополит Іларіон і висловив сподівання, що цей собор «стане чинником єднання, а не розділення».

pravmir.r