Патріарх Антіохії і всього Сходу, Олександрії і Єрусалиму Мелхітської Греко-Католицької Церкви Григорій ІІІ від імені Церкви Близького Сходу, Церкви арабів, від імені співбратів, які входять до складу Ради католицьких патріархів Сходу, привітав нового Главу УГКЦ Патріарха Святослава (Шевчука). Патріарх Антіохії разом з делегацією у складі архиєпископа Кир Мішеля Абраса, Митрополита-емерита Кир Жана Хададата, патріаршого економа і секретаря літургічної комісії отця Еліаса Чата взяли участь у церемонії інтронізації нового Глави УГКЦ, яка відбулася 27 березня у Києві, повідомляє РИСУ.

«Особисто я надзвичайно щасливий від розвитку братерського церковного сопричастя між нашими двома Церквами: Українською Греко-Католицькою і Греко-Католицькою Мелхітською, а головним чином через те, що цьому сприяє моя давня дружба уже понад 20 років з нашим дорогим братом і другом Його Блаженством кардиналом Любомиром (Гузаром), великим героєм християнського Сходу, своєї традиції та спадщини. Він залишається отцем вашої Церкви, а поряд з тим великим захисником екуменічної місії східних католицьких церков, в повному сопричасті з Церквою Римською, що посідає першість у любові зі Святішим Отцем Бенедиктом ХVІ, який виявив свою любов до християнського Сходу через скликання Синоду єпископів, присвячений темі Близького Сходу. Місія Східних Католицьких Церков полягає також у вірності східній традиції та плеканні дружніх відносин з православними Церквами, які завжди залишаються нашими сестрами і беруть активну участь в екуменічному діалозі», – наголосив Патріарх Григорій ІІІ.

Він висловив впевненість, що під керівництвом Патріарха Святослава Українська Греко-Католицька Церква, як і Греко-Католицька Мелхітська Церква, спільно виконуватимуть важливу місію в екуменічному діалозі, оскільки, як наголосив Патріарх Антіохії, «ці дві Церкви візантійського обряду (грецького і слов’янського) є найчисельнішими Церквами у сопричасті з Римом».

Відео дня

«Ми будемо підтримувати ці зв’язки, оскільки маємо зосередити наші зусилля на великому служінні Церкві та світу, щоб сповнилась молитва Христова: «Щоб вони були одно…щоб світ їм повірив», – сказав у привітальній промові Патріарх Григорій ІІІ.

Після завершення церемонії інтронізації Патріарх Григорій ІІІ подарував Главі УГКЦ вишитий у грецькому стилі омофор.