Голова ВЗЦЗ МП митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) під час свого офіційного візиту до Польщі 23-24 червня заявив, що православні об`єднаються з католиками лише в тому випадку, якщо ті "відмовляться від свої помилок".

Як сказав митрополит Іларіон в інтерв`ю польським журналістам, сучасні стосунки РПЦ МП і Ватикану «досягли дуже хорошого рівня». Проте, за його словами, говорити про євхаристійне спілкування православних і католиків, тобто про їх остаточне об`єднання, буде можливо лише тоді, коли Ватикан відмовиться від всіх своїх помилок, передає слова митрополита «Portal-credo.ru» з посиланням на «Русскую линию».

«Ми, православні, вважаємо, що ми зберегли віру Церкви першого тисячоліття, тому що ми не вносили жодних нововведень, догматичних або еклезіологічних. І ми також вважаємо, що такі нововведення були внесені Католицькою Церквою», – заявив митрополит Іларіон. Він припустив, що найближчим часом не можливо забути про «накопичені століттями розбіжності в догматичної області, в області вчення про Церкву, а також інші існуючі розбіжності».

Митрополит Іларіон підкреслив, що основою для здійснення спільної Євхаристії є вірність традиції стародавньої Церкви. За словами Іларіона, на спільних богословських православно-католицьких засіданнях православні багато раз говорили, що «основою для возз`єднання повинна служити віра Церкви першого тисячоліття».

Відповідаючи на питання про те, як Російська Церква розуміє питання про примат Папи, єрарх заявив, що «в першому тисячолітті Папа Римський був Патріархом Заходу і в диптихах Церков, тобто в офіційному порядку Церков, він був першим, але його влада не поширювалася на православний Схід». «Саме зараз ця тема обговорюється в рамках православно-католицького діалогу, і, можливо, вже у вересні цього року ми зможемо прийняти спільний документ, який описує примат римського єпископа в першому тисячолітті, – сказав митрополит Іларіон. – Так от, ми готові прийняти цей примат в такій формі, в якій він існував в першому тисячолітті».

http://risu.org.ua/ua/index/all_news/confessional/interchurch_relations/36277/